KezdőlapCímlapMiért halogatja Izrael a Gáza elleni szárazföldi támadást? A túszok miatt!

Miért halogatja Izrael a Gáza elleni szárazföldi támadást? A túszok miatt!

Semmiképpen nem fog megindulni egy nagy átfogó támadás, amíg a több mint 200 túsz a Hamász fogságában van.

A Hamász fogságába esett túszok rokonai és barátai demonstrálnak Tel-Aviv utcáin. A hivatalos információk szerint 212 fogoly van a Hamász kezében, köztük legalább 20 gyerek. Az izraeli lakosság pedig elégedetlen a kormány eddigi erőfeszítéseivel. 

„Nagyon már bele is vannak fáradva ebbe a helyzetbe én úgy látom. Ahol én dolgozok, én emberekkel dolgozok, van olyan ember, aki sír, van olyan ember, aki nem szól, aki csak néz meredten maga elé. Mindenféle. Most voltam bevásárolni és ott is az eladóhölgy teljesen maga alatt volt. Szinte alig bírt beszélni, és mondta, hogy fél, mert nem tudja, hogy mi lesz. És ez a legnagyobb, ami most, ami félelemmel tölt el, engem is megmondom őszintén…” – fogalmazott az ATV Híradónak Samochian Zsuzsa helyi lakos. 

„Az izraeli haderő tulajdonképpen már másfél hete ugrásra készen áll…” – a stáb által megkérdezett szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy Izrael négy frontra harcol, és a Hamász által elhurcolt túszok jelentik az ötödik front. Szerinte Izraelnek először a foglyok kérdését kellene rendeznie.

„Nem tudjuk, hogy mi lesz, nyilván megkockáztatom, hogy maguk az izraeliek sem tudják még, hogy mi legyen a megoldás. Lehet, sőt nem zárható ki, hogy egy kisebb területet el fognak foglalni, tehát megindulnak a műveletek, de az első nagyobb ellenállásnál lehet, hogy megállnak az izraeli csapatok. El kell hinniük a palesztinoknak, hogy Izrael tényleg el akarja foglalni az övezetet, mert akkor lehet tárgyalni” – fogalmazott Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Bár a Hamász felszámolása most közös cél Izraelben, félő, hogy a várt szárazföldi offenzíva világszerte antiszemita hullámot generál.

Szalai Máté, a CA’ Foscari Egyetem posztdoktori kutatója arra hívta fel a figyelmet: ,,ugyanakkor mégis azt látjuk, hogy elindult egy eszkaláció és mivel Izrael maga is arra készül, hogy gyakorlatilag a legrosszabbra készül és arra, hogy egy többfrontos háborút kell vívnia – ez mindkét oldalon készültséget okoz.” 

A túszok helyzete korlátozza a szárazföldi akciót, de az izraeli vezetés a rá nehezedő belső nyomás miatt sem halaszthatja el a támadást.

Izrael az ország déli részén az iszlamista Hamász terrorszervezet gázai, északon pedig a síita Hezbollah milícia libanoni katonai célpontjait lőtte vasárnap és hétfőre virradóan – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A Gázai övezet határvidékén az izraeli egységek a harcok következő szakaszára készülnek.

Eközben vasárnap egy, a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütésben páncéltörő rakétával az iszlamisták megölték az izraeli hadsereg egyik katonáját. A rajtaütés célja az elrabolt és eltűnt személyekkel kapcsolatos információk gyűjtése volt. Izraelben vasárnap letartóztattak egy terroristát, aki részt vett az október 7-i mészárlásban és azóta bujkált.

A gázai Al-Aksza Kórház igazgatója azt közölte, hogy az övezet harminc kórháza közül legalább hétnek le kellett állnia áram-, víz- és orvosi berendezések hiánya miatt. Ugyanakkor újabb tizennégy teherautó szállított humanitárius felszerelést gázába, de üzemanyagot nem vittek.

Az Al Jazeera pánarab hírtelevízió mintegy harminc halottról számolt be a dzsabáliai katonai célpontok elleni támadásban, amelyet az izraeli légierő néhány órával a humanitárius segélyszállító teherautók érkezése után hajtott végre. A szaúd-arábiai Al-Arabija csatorna szerint az izraeli hadsereg huszonöt gázai kórház evakuálását kérte. A palesztinoktól származó értesülések szerint az izraeli erők három kórház környékét lőtték a Gázai övezetben.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő kijelentette a CNN-nek: nem lesz tűzszünet annak ellenére sem, hogy megkezdődtek a tárgyalások a több mint kétszáz, október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz kiszabadításáról.