2021.05.11
Ferenc
Kezdőlap Címlap Mi történhetett: elhalasztották az első helikopteres repülést a Marson

Mi történhetett: elhalasztották az első helikopteres repülést a Marson

Az első rotortesztek sikeresek voltak, ezért a NASA pénteken még azt közölte, hogy a helikopter készen áll az első kísérleti repülésre, a felszállást mégis elhalasztották.

Műszaki hiba miatt elhalasztották az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Mars-helikopterének első, vasárnap estére tervezett tesztrepülését, amely az első lett volna egy idegen bolygó felszínén. Az űrügynökség közleménye szerint probléma lépett fel az Ingenuity nevű repülő szerkezet rotorjaink nagysebességű tesztje közben, amikor a repülést vezérlő számítógépet repülési üzemmódba kapcsolták. Ezért az első valós tesztrepülést legkorábban április 14-én hajtják végre, miután kivizsgálták és kijavították a hibát.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a vörös bolygóra február 18-án. A drónszerű eszköz hivatott arra, hogy megkezdje a “repülés korát” a Marson. A NASA közleménye szerint az Ingenuity a pénteki teszt közben fellépő technikai hiba ellenére egészséges és biztonságos, továbbra is küldi az adatokat. Az 1,8 kilogramm súlyú drón első körben három méter magasra próbál majd felemelkedni a Mars rendkívül ritka légkörében és 30 másodpercnyi egy helyben lebegés után visszatér a felszínre. A tervek szerint összesen öt, fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani egy hónap alatt és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni – adta hírül a Bors.