KezdőlapBelföldMi lesz ebből? Horror összegekkel tartoznak a közintézmények

Mi lesz ebből? Horror összegekkel tartoznak a közintézmények

Az 559 költségvetési intézményből 285-nek van tartozása, ami már elérte a 134 milliárd forintot.

Történelmi rekordot döntött márciusban a közintézmények lejárt tartozása. Február óta 20,7 milliárd forinttal, december óta pedig 68 milliárd forinttal nőtt az adósság – írja a Népszava. Az 559 költségvetési intézményből 285-nek van tartozása, ami azt jelenti, hogy minden második költségvetési szerv problémákkal küzd, és nem tudja fenntartani magát a támogatásokból.

Az állammal szembeni adó-, és járuléktartozás 1,3 milliárd, a közüzemi adósság 22 milliárd. A legmagasabb szinteket a kifizetetlen áru- és szolgáltatási számlák teszik ki, amelyek 85 milliárdot értek el. Emellett az államkincstár 21 milliárd forintot sorolt fel egyéb tartozásként. A tartozásból 51 milliárd forint már túl van a 60 napos lejárati határidőn is.

A Belügyminisztérium intézményeinek adóssága mintegy 129 milliárd forint, ennek a 70 százaléka az egészségügyi intézményekhez köthető. Az oktatás területén ehhez képest csupán 3,4 milliárd forint a tartozás. A rendőrségnél és a büntetés-végrehajtási intézményeknél 17-17 milliárdos kifizetésre váró adósság van. A kormányhivatalok pedig 1,8 milliárd forintot halmoztak fel.