KezdőlapBelföldMi folyik itt? Százával esnek ki a jelöltek a választás előtt

Mi folyik itt? Százával esnek ki a jelöltek a választás előtt

A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint a mostani, június 9-ei voksolás előtt már 426-an kiestek. 

Minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük és a választás közötti öt hétben visszalépnek, elhaláloznak vagy elveszítik választójogukat. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson például több mint ötszázan estek ki a választás előtt. A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint a mostani, június 9-ei voksolás előtt már 426-an kiestek – írta meg az atv.hu

Közülük 137 polgármesterjelölt volt, 216 egyéni listás képviselőjelölt, 40 egyéni választókerületi jelölt, 24 települési kompenzációs listás jelölt és 9 vármegyei listás jelölt. A nemzetiségi választáson 229 jelölt esett ki eddig, ebből 207 települési nemzetiségi jelölt volt, 20 területi és 2 országos listás jelölt.

Ezeket a kiesett jelölteket a választási eljárási törvény szerint „le kell húzni” a szavazólapról, ezt a szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a múlt hétig tudta „követni”, és ezekben az esetekben új szavazólapot nyomtattak. Az ezt követően kieső jelölteket a helyi választási irodák „húzzák le” a szavazólapokról. A kiesett jelöltek helyett – mivel a jelöltek nyilvántartásba vétele május elején lezárult – már nem indulhatnak új jelöltek.