2022.12.05
Vilma
Kezdőlap Címlap Messi párizsi mezét viszik, mint a cukrot

Messi párizsi mezét viszik, mint a cukrot

Amikor újabb és újabb rekordigazolásokat látunk a világfutballban, akkor mindig megjelenik az érv, hogy azért éri meg leigazolni egy sztárjátékost, mert „a mezeladásokból pillanatok alatt visszajön” a gigantikus fizetése. Sokan már Lionel Messi Párizsba igazolása kapcsán is arról beszéltek, hogy a PSG-nek igazából semmibe nem került az argentin sztár aláírása, a 35 millió eurós fizetése ugyanis hamar megtérül. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, önmagában a mezeladás valószínűleg nem fogja behozni a klub kiadását.

Percek alatt elkapkodták az első szállítmányt Párizsban a 30-as Messi-mezekből azt követően, hogy az argentin szupersztár Barcelonából a francia fővárosba tette át a székhelyét. Sokan már az ilyenkor szokásos panelt vették elő, hogy önmagában a mezeladások behozzák majd a játékos fizetését a PSG-nek.

A szerződés részletei egyelőre nem ismertek, a sajtóhírek szerint Messi évi 35 millió eurót keres majd új csapatában, de valószínűleg a teljes összeg ennek a sokszorosa lesz a bónuszokkal együtt. A Barcelonában hasonló alapfizetés mellett a becslések szerint legalább 60-70 millió euró volt a játékos bére, de egyesek szerint a teljes összeg a 100 millió eurót is elérhette.

Valóban jelentős volt a roham a Messi-mezekért, azonban ha csak az argentin alapfizetését vesszük figyelembe, akkor is jelentős összegről beszélhetünk. Ha átlagosan 100 eurós mezárral számolunk, akkor egy évben elvileg 350 ezret kellene eladni, ami egyáltalán nem lehetetlen.

Azonban ennek a pénznek a nagy része nem a klub kasszájába megy. A nemzetközi gyakorlat szerint 7-10 százalék marad náluk, a fennmaradó rész pedig a gyártó, jelen esetben a Nike-t gazdagítja.

Vagyis a PSG-nek nagyjából 3-3,5 millió eredeti mezt kellene eladnia évente ahhoz, hogy Messi teljes fizetését fedezze a befolyó összeg. Első ránézésre még ez sem lenne lehetetlen, de ebbe csak a klub shopjában értékesített ajándéktárgyak számítanak bele, illetve csak az eredeti Nike-termékek. Így pedig a 3 millió darab már nehezen teljesíthető, hiszen a piac jelentős részét a többnyire kínai gyártmányú replika mezek teszik ki, melyekből a klub egyetlen fillért sem lát. Jól jelzi a Messi-lázat, hogy nem csak a PSG hivatalos shopjában, hanem a legnagyobb kínai webáruházakban is kifogytak átmenetileg a mezekből.

Kieran Maguire brit sportközgazdász úgy számol, hogy a francia csapatnak három év alatt összesen 12 millió Messi-mezt kell eladnia ahhoz, hogy abból kitermeljék az argentin játékos bérét. Ez azonban gyakorlatilag lehetetlen. Az eddigi csúcstartó a Manchester United, mely 2015-19 között évente 1,85 millió darab mezt adott el, a PSG-nek most ennek a csúcsnak több mint dupláját kellene hoznia.