Ha mérték nélkül fogyasztunk gyümölcsöt, vagy egyszerre nagy mennyiséget eszünk belőle, illetve az étkezések között is folyamatosan nassoljuk, akkor a vércukor- és inzulinszintünket folyamatosan magasan tartjuk.
A gyümölcsökben található legfőbb tápanyag a szénhidrát: szacharóz (répacukor), glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor), amelyek kémiailag az egyszerű cukrok közé tartozó szénhidrátok, és cukoralkoholokat tartalmaznak. Az egyszerű cukrokat elfogyasztás után a szervezet könnyen és hamar fel tudja venni, így gyorsan a véráramba kerülnek. A glükóz a vércukorszintet hirtelen emeli meg, azonban csak rövid időre biztosít energiát. A gyümölcsfogyasztás után tehát a vércukorszint hamar újra visszaesik, amitől újra megéhezhetünk, ami még egészséges anyagcsere mellett is fokozza a túlevés kockázatát.
Ha mérték nélkül fogyasztunk gyümölcsöt, vagy egyszerre nagy mennyiséget eszünk belőle, illetve az étkezések között is folyamatosan nassoljuk, akkor a vércukor- és inzulinszintünket folyamatosan magasan tartjuk, és jelentős mennyiségű szénhidrátot juttatunk a szervezetünkbe.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok túlzott bevitele pedig hízáshoz is vezethet, miközben a fogyást éppen a gyümölcsöktől reméljük. Tehát a gyümölcsfogyasztás belefér a diétába, ajánlott és kell is gyümölcsöt enni, de ebben is fontos a mértéktartás.
Érdemes tudni azt is, hogy az érettebb, esetleg túlérett gyümölcs mindig magasabb cukortartalommal bír, és a felszívódása is gyorsabb.
Törekedjünk arra, hogy friss gyümölcsöket együnk, és ne feldolgozott formában vigyük be a szervezetünkbe a gyümölcsöket, mert azok gyorsabban emelik a vércukorszintet, tartalmazhatnak tartósítószert és akár rejtett cukrokat is.
A friss gyümölcsöket részesítsük előnyben az aszalt gyümölcsökkel szemben is, ugyanis utóbbiak magas cukortartalmúak, és könnyű többet enni belőlük a kelleténél, ami által túl sok szénhidrátot és energiát viszünk be a szervezetünkbe. Az aszalt gyümölcsöket inkább ételkészítéshez használjuk fel természetes édesítőszerként, ízesítőként.
A következő gyümölcsöket csak mértékkel fogyaszd, ha fogyni szeretnél, ugyanis igen magas a cukortartalmuk:
görögdinnye
sárgadinnye
szőlő
banán
eper
ananász
őszibarack
szilva
Indirekt/noklapja.hu