KezdőlapBelföldMegkezdődött a nyári szünet, mutatjuk, ez milyen változásokat hoz az életünkben

Megkezdődött a nyári szünet, mutatjuk, ez milyen változásokat hoz az életünkben

Változnak a menetrendek, elkezdődik a szabadságolások időszaka, sokkal többen utaznak – ez érezhető lehet az utak, boltok, vendéglátóhelyek forgalmában is.

A nyári szünet időpontja csaknem egybeesett a napfordulóéval: a 2023/2024-es tanév 2024. június 21-ig, péntekig tartott, ez volt az utolsó tanítási nap. Már azt is tudjuk, hogy a 2024/25-ös tanév 2024. szeptember 2-án kezdődik majd.

A nyári szünethez igazodva a magyar strandokon, fürdőkön is megkezdődött a főszezon: a belépős vízparti helyeken mára már szinte mindenhol fizetni kell a strandolásért, illetve a fürdők is megnyitották kapuikat. Tanítási szünetben szinte minden vonalat érint a menetrendváltozás. A helyi menetrendekért érdemes felkeresni a helyi szolgáltatók oldalát, illetve a kihelyezett tájékoztatókat követni.

A MÁV és a Volán is módosította a menetrendjét a főszezon kezdetétől, amely egybeesik a vakáció kezdetével. Ekkor járatja csúcsra a balatoni forgalmat a MÁV-VOLÁN-csoport: június 22-től kezdődően ugyanis a jelenleginél is több vonatot, IC-kocsit és motorvonatot állítunk forgalomba, ezáltal még több férőhely áll majd az utasok rendelkezésére. A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló menetrend szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat az előszezonihoz hasonló kínálattal szeptember 22-ig.

Rengeteg magyarországi bolt nyitvatartása változik meg a nyár beköszöntével. Főleg a Balaton és egyéb frekventált üdülőhelyeken érdemes mindig megnézni, meddig is van nyitva egy-egy üzletlánc helyi egysége. A Balaton környékén sokan például 22 órakor zárnak, de van olyan bolt is, ami 23 óráig is nyitva tart. Ráadásul a reggeli nyitás is sok esetben 06:00-06:30-ra előre tolódik. 

Több mint egy hónapja volt már a pünkösd, és még augusztusig kell várni a következő hosszú hétvégére. Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a keddre esik, a megelőző hétfőt kiadják munkaszüneti napnak, ezt augusztus 3-án, szombaton kell ledolgozni. Így négynapos hosszúhétvége lesz az augusztus 20-i.

A ledolgozandó szombatra is érdemes figyelni! Aki ezen a napon mégsem dolgozik, jó, ha tudja, a hivatalok, rendelők ugyanúgy nyitva vannak, de ügyfélből, betegből jóval kevesebb fordul meg. Érdemes lehet, aki meg tudja tenni, erre a szombatra időzíteni az elintéznivalókat.

Indirekt/Pénzcentrum