KezdőlapBelföldMeghosszabbítják a gyermekvállalás határidejét a Babavárónál!

Meghosszabbítják a gyermekvállalás határidejét a Babavárónál!

A Kormányinfón elhangzottak szerint legfeljebb 2 évvel hosszabbodik a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő.

Rendkívüli bejelentést tett Vitályos Eszter kormányszóvivő, ugyanis elmondása szerint a mögöttünk álló években számos „vis maior” helyzet – Covid, energiakrízis, háború – akadályozta a gyermekvállalást. Emiatt a Babaváró hitelt felvevő házaspárok haladékot kapnak: az eredetileg ismert 5 év helyett legfeljebb 7 évre hosszabbítják meg az első gyermek megszületésének határidejét.

A 2019-ben útjára indult hitelkonstrukció egyik fő követelménye, hogy az első 5 évben legalább 1 gyermeknek születnie kell, máskülönben a házaspár elveszíti a Babaváró kamatmentességét, valamint az első 5 évben kapott összes kamattámogatást is egy összegben vissza kell fizetniük.

A kormányszóvivő bejelentette, hogy a 2019. július 1. és 2021. június 30. között Babaváró hitelt felvevő házaspárokra vonatkozóan egységesen 2026. július 1. lesz az első gyermek megszületésének határideje.

Ez azt jelenti, hogy a 2019 nyarán Babavárót kapott házaspároknak akár 7 éves időtartam áll rendelkezésükre a gyermekvállalás teljesítésére. Érdekesség, hogy a 2021-ben hitelt felvevők számára viszont legfeljebb 0,5 évvel hosszabbodik a határidő, hiszen például 2021. januári hitelfelvétel esetén eredetileg 2026. januárig kellett volna megszületnie az első gyermeknek.

A haladék jelentős pénzügyi hasznot eredményez a gyermektelen házaspároknak. Enélkül az első 5 év elteltével 46 ezer forintról akár közel 100 ezer forintra emelkedne a havi törlesztőjük, továbbá 120 napon belül akár 1,5-2 millió forint kamattámogatást is vissza kellene fizetniük.