2020.06.07
Róbert
Kezdőlap Címlap Olasz tévécsatorna: mesterségesen állíthatták elő a koronavírust

Olasz tévécsatorna: mesterségesen állíthatták elő a koronavírust

Kínai tudósok által mesterségesen előállított szupervírus lehet a COVID-19 néven elhíresült koronavírus. Egy olasz dokumentumfilm készítői már öt évvel ezelőtt foglalkoztak azzal, hogy a kínai kutatók valami olyannal kísérleteznek, ami ha elszabadul, komoly problémát jelenthet az emberiségnek.  

Kép: Pixabay

2015 novemberében a Rai3 nevű olasz közszolgálati csatorna egyik műsora készített egy riportot. A Youtube videómegosztón is megtalálható videóban arra keresik a választ, hogy a kínai kutatók szupervírus előállítását célzó kísérletei mekkora veszélyt jelenthetnek. Ahogy a Pesti Srácok március végén megírta a magyar fordítással ellátott videó alapján: kínai kutatók a patkósdenevérekből nyert koronavírus-fehérjét az akut, de nem halálos tüdőgyulladást okozó SARS- vírust hordozó egerekbe oltották. Az így kapott úgynevezett szupervírus hatóanyaga, aminek az ShCo14 nevet adták, képes volt arra, hogy az ember légzőszerveihez tapadva a tüdőgyulladás tüneteit váltsa ki.

Ez volt az a pont, ami sok vitát váltott ki, az USA is felfüggesztette a vírusra irányuló kutatások finanszírozását, ez azonban nem állította meg a kínai tudósokat abban, hogy folytassák munkájukat.

Az összeesküvés elméletekben hívők szerint a videó bizonyíték arra, hogy a mostani világjárványt okozó koronavírus nem más, mint egy véletlenül elszabadult, laboratóriumban mesterségen előállított kórokozó. Persze erre semmilyen konkrét bizonyíték nincsen, sőt a világhálón több olyan cikk is fellelhető, amik már öt évvel ezelőtt cáfolták az olasz tévések feltételezéseit.  

Az olasz tévések most előkerült videójában elhangzó kérdések mindenesetre ma sokkal időszerűbbek, mint bármikor.

Indirekt / PestiSrácok