2022.05.17
Paszkál
Kezdőlap Belföld Mától elérhető az uniós oltási igazolás

Mától elérhető az uniós oltási igazolás

Július 1-jétől Magyarország is bevezeti az európai uniós védettségi igazolást. Az angol–magyar kétnyelvű dokumentum papíralapon és digitálisan is elérhető lesz a lakosság számára, s ezzel még könnyebb lesz az EU-n belüli utazás.

Jó hír azoknak, akik az Európai Unión belül terveznek utazást, nyaralást az elkövetkező időszakban. Az ehhez szükséges angol-magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető – olvasható a koronavirus.gov.hu portálon. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le, vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. A mobil applikációk EU kompatibilis változatainak elérhetőségét az eeszt.gov.hu portálon teszik közzé.

Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lépett életbe. Magyarország július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós Covid-igazolással érkező külföldieknek. A jelenleg használt magyar jogszabályoknak megfelelő verziót le kell cserélni az új, EU-s jogszabályoknak megfelelő verzióra, ha azok megjelennek az alkalmazásáruházakban. A hatóságok arra bíztatnak mindenkit, hogy elektronikusan töltse le az igazolást, az immár májustól elérhető mobilapplikáción keresztül. A mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház). Az applikáció ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható.