A jövő héten jelennek meg a standokon az első szabadföldi görögdinnyék, a főszezon pedig július közepén veszi majd kezdetét.
A hideg május miatt másfél-kéthetes csúszással kezdődik a hazai dinnyeszezon. Az idei kismértékű késés is segített abban, hogy a hazai piacon jelenleg kapható spanyol és görög importdinnyéket nagyobb terméktorlódás nélkül válthassa le a hazai kínálat – írta a Pénzcentrum.
A vevők egyre inkább a magnélküli vagy kevés maggal rendelkező fajtákat kedvelik. Emellett ma már jóval nehezebb eladni a 8-10 kilogrammos hagyományos görögdinnyéket, a vásárlók a jól kezelhető, hűtőszekrényben is könnyen tárolható 3-5 kilogrammos dinnyéket keresik. Egyre kevésbé él már az a hiedelem, hogy a kisebb méretű dinnye kevésbé érett és zamatos, hiszen a hibrid fajták eleve ilyen méretre lettek kinemesítve.
A csúcsszezon árait illetően még nehéz becslést adni, ám amennyiben a jelenlegi kedvező kilátások beigazolódnak, úgy jelentős dinnyeáremelésre nem kell számítani: idén is a tavalyi szintekhez közeli árakkal találkozhatnak a vásárlók.