2024.02.29
Elemér
Kezdőlap Címlap Már ezt is kutatják… Hány randi után érdemes ágyba bújni

Már ezt is kutatják… Hány randi után érdemes ágyba bújni

Sok pszichoterapeuta azt állítja, hogy érdemes legalább három randit, vagy 36 óra együtt töltött időt kivárni, míg szexre kerülne a sor.

Volt idő, amikor egy átlagos asztaltársaságnál fel sem merülhetett volna az a kérdés, hogy az egyes párok mikor feküdtek le először egymással. Szerencsére mára a társadalom lazább, nyugatiasabb felfogást képvisel a kérdés kapcsán, olyannyira, hogy sokan már épp a szex által döntenek arról, van-e esély komoly kapcsolatra az adott illetővel.

Az IFLScience összegyűjtötte, mit gondol a kérdésről a tudomány. Egy 2010-ben készült kutatás arra a következtetésre jutott, hogy azok, akik tovább várakoznak, később jobb házasságról számolnak be átlagosan. Jason S. Carroll, a kutatás résztvevője elmondta, nem ért egyet a szexet az ismerkedés elé soroló randizási kultúrával, a szex visszatartása ugyanis a kutatás szerint lehetővé teszi az emberek számára, hogy tudatosabban válasszanak partnert.

Ennek oka, hogy azok a párok, akik nem a szexre koncentrálnak, több időt tudnak a kapcsolatuk érzelmi aspektusaira fordítani, ami mélyebb intimitáshoz vezet. Hasonló eredményt hozott egy másik, 2012-es kutatás is, amelyben 600 amerikai házas- és élettársi kapcsolatban élő pár tapasztalatait kérték ki. Kérdezzenek meg a társadalomkutatók bármennyi embert is, az, hogy mikor dönt úgy egy pár mindkét tagja, hogy intim kapcsolatba akar kerülni az új partnerével, egy személyes döntés.

Így tehát nincsenek direkt szabályok, ahogy a tökéletes pillanat is csupán illúzió. Sok pszichoterapeuta azonban azt állítja, hogy érdemes legalább három randit, vagy 36 óra együtt töltött időt kivárni, míg szexre kerülne a sor.