2021.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Címlap Lépnek a franciák: be akarják tiltani a rövidtávú repülést

Lépnek a franciák: be akarják tiltani a rövidtávú repülést

Franciaországban felmerült a téma, hogy betiltsák a rövidtávú repülőutakat, ugyanis a rövidtávon való repülőgépes utazást szükségtelennek és rendkívül környezetszennyezőnek tartják.

Csökkenteni próbálják a szén-dioxid kibocsátást Franciaországban, ezért a francia kormány a rövidtávú repülőutakat betiltaná. Elsősorban az olyan járatokat tiltják be, amit két és fél óra alatt vonattal is meg lehetne tenni. A francia törvényhozás alsóháza már megszavazta a döntést, most a szenátus beleegyezése a következő lépés, majd ezek után még egy szavazást tartanak, ahol a Macron kormánya által leadott szavazatok fognak leginkább számítani.

A vezetők azokat a repülőutakat tiltanák be, amelyek akár vonattal is megtehetőek két és fél órán belül. A Reuters azt írja: a környezetvédők örülnének az új szabályozásnak, de szerintük és a szakértők szerint ez még mindig kevés, és akár azokat a járatokat is beszüntethetnek, amelyek négy óra alatt megtehetőek vonattal.

A francia ipari miniszter szerint is muszáj visszafogni a légkörbe jutó káros anyagok kibocsátását, ugyanakkor az állam néhány nappal korábban megduplázta részesedését a járvány miatt nehéz helyzetbe került Air France légitársaságban, hogy ne okozzanak maradandó anyagi károkat a járvány általi szabályozások.

Indirekt/Blikk