KezdőlapCímlapLemosta Trump az első elnökjelölti tv-vitán Bident

Lemosta Trump az első elnökjelölti tv-vitán Bident

A Demokrata Pártban vannak, akik katasztrófáról beszélnek, és legszívesebben visszaléptetnék a 81 éves elnököt, hogy gyorsan találjanak helyette egy új jelöltet.

Első elnökjelölti vitáját tartotta Joe Biden jelenlegi és kihívója, Donald Trump volt amerikai elnök. Elemzők szerint a hivatalban lévő demokrata elnöknek egyetlen egy feladata lett volna: meggyőzni az életkora miatt aggódó választókat, akik azt gondolják, hogy 81 évesen már túlságosan öreg az elnöki posztra. Az első reakciók szerint ez nem sikerült.

Bizonytalan, ingadozó, erőtlen, ingatag, vontatott, esetlen. Az amerikai sajtó ezekkel a szavakkal jellemezte Joe Biden vitán nyújtott alakítását, ami után a demokraták pánikhangulatba kerültek. Annyira, hogy egyes hangok szerint még azon is el kellene gondolkoznia a pártnak, hogy másik elnökjelöltet választ magának.

Biden egykori kommunikációs igazgatója, Kate Beddingfield a CNN-nek nyilatkozva „csalódáskeltőként” jellemezte az elnök vitán nyújtott teljesítményét, közölve, hogy „ezt nem lehet másként értékelni, ez nem volt egy jó vita Joe Biden számára. Azt kellett volna bizonyítania, hogy energikus és életerős, de kudarcot vallott – tette hozzá Beddingfield.

Donald Trump kihasználta ellenfele botlásait, a teljesítményét energikusként és fókuszáltként jellemezték az első értékelések, amelyek szerint elkerülte azokat a hibákat, amit a számára rosszul végződött 2020-as első vitán elkövetett, amikor túlságosan nyomult, és folyamatos közbeszólásokkal káoszba taszította vitát.

Ugyanakkor az elemzések kiemelték, hogy a volt elnök hamis kijelentések sorát tette, amit a moderátorok a szabályok szerint az adás alatt nem javíthattak ki, csak akkor, ha valami óriási, nyilvánvaló hazugságok mondott.

A vitát nagyrészt a demokraták kérésére tartották minden eddiginél korábban, június elején, részben azért, hogy a kampány fő témájává Trumpot tegyék, és emlékeztessék a választókat arra, milyen kaotikus volt elnöksége. A demokraták most abban bízhatnak, hogy Bidennek több hónapja van arra, hogy elfelejtesse a választókkal ezt a vitát, és második, szeptemberi vitán bebizonyítsa, hogy képes ennél magabiztosabb teljesítményre is.

Indirekt/RTL