A cukrászszakma előrejelzése szerint a tavalyi árakhoz képest csak az infláció mértékével emelkednek a fagylalt árak.
Igaz, hogy az ország egyik felén valóságos tél tombol, ám a rossz időnek egyszer vége lesz, és újra rohanunk fagylaltot venni. Már ha lesz rá pénzünk… A tavalyihoz képest 10-15 százalékos drágulásra számít a Cukrász Ipartestület, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt. A legtöbb cukrászda rezsiszámlája a sokszorosára emelkedett az előző évekhez képest.
A fagylalt árának a tavalyi, nagyobb szintű emelését kimondottan jól fogadta a piac, megértették a vendégek, nem volt visszaesés. Idén a legtöbb helyen csak az infláció mértékével emelkednek a fagylalt árak, 10-15 százalékos emelést terveznek a kollégák, a legtöbb cukrászdában 450-500 forint között lesz idén egy 5 dekás gombóc fagylalt ára.
Szükség van az alapízekre is egy fagylaltpultban, mint a csokoládé, vanília, eper vagy a citrom, de a vendégek igénylik az új ízeket is. Egyre fontosabb, hogy egészséges, természetes összetevőkből, mesterséges ízfokozóktól, adalékanyagoktól és színezékektől mentes termékeket állítsanak elő.
A másik trend a már néha extrémbe hajló, izgalmas fagylaltkreációk megalkotása, amikor valami elfeledett alapanyagokhoz nyúlnak, vagy olyan, első hallásra nem összeillő alapanyagokból állítanak elő teljesen harmonikus, de izgalmas, új ízeket, amik sikert tudnak aratni a vendégeik között.