Nem csak finom és proteindús, de még trendi is.
Szerencsére egyre több innovatív, magyar, a kor és a fogyasztók elvárásainak megfelelő, ugyanakkor a hazai étkezési szokásokra támaszkodó élelmiszer jelenik meg a boltok pocain, az éttermek étlapjain. Azonban, ha annyira nem is gyakran, de olyan is előfordul, amikor két vagy több fejlesztés egy tányéron találkozik. Ilyenkor az ízvilágok és a beltartalmi értékek olyan módon támogathatják egymást, hogy igazi egészségtudatos gasztro-költeményt fogyaszthatunk el.
Igazi proteindús, és gyakorlatilag szénhidrát- zsírmentes étel készíthető galambhúsból és tojásfehérje-alapú tejtermék helyettesítőkből. Mind a két alapanyag igazifehérje-bomba, ráadásul közös munka során derült ki, hogy mennyire jól házasítható a két fitt finomság.
„Barabás Jánossal és Nagy Maricával, a Görbeházi Galamb Tenyészcentrum vezetőivel nagyon szoros és jó kapcsolatba és együttműködésbe kerültünk már évekkel ezelőtt. Rengeteg vásáron, kiállításon, olykor közös szervezésű rendezvényen vettünk részt közösen. Ráadásul a termékeinkben is van hasonlóság, annak ellenére, hogy egy sous wide húsgalamb és egy tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő-termékcsalád esetében ez első hallásra különös lehet. Ugyanis mindkét termék magas fehérjetartalommal, elenyésző zsírtartalommal, és az egyre terjedő paleo és keto életmódot folytatók étrendjének megfelelő összetétellel rendelkezik.” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszer-mérnök.
Nem csak finomak és proteindúsak, trendik is
A két élelmiszer ráadásul újszerűségével, „trendiségével” is hódít. Így például egy olyan finomság, mint a ToTu-val töltött galamb nem csak a fitt és egészséges fogyasztók tányérjára kerülhet. Kiváló választás lehet elkészítése egy olyan ebéd, vacsora alkalmával, amikor valami igazán különlegeset szeretnénk tálalni.
A ToTu-val töltött galamb receptje:
Hozzávalók:
a töltött galambhoz:
4 konyhakész galamb
2-3 evőkanál zsír
20 dkg kesudió
1,5 dl víz
20 dkg Totu rögös
1 tojás
1 vöröshagyma
20 dkg csirkemáj
20 dkg gomba
5 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál finomra vágott zöld petrezselyem
törött bors
só
a remoulade mártáshoz:
10 dkg Totu extrán krémes
kb. 10 dkg paleolaj
1 teáskanál cukormentes mustár
1 teáskanál eritrit
1 teáskanál tárkonyecet
1 teáskanál finomra vágott tárkony
1 teáskanál finomra vágott snidling
1 teáskanál finomra vágott zöld petrezselyem
2-3 apróra vágott cukormentes csemegeuborka
fehér bors
só
továbbá:
2 főzőbanán
bő zsiradék
saláta
A töltött galambokhoz a kesudiót előző este vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, átöblítjük, majd a vízzel, ToTu rögössel, tojással, sóval késes aprítóban, vagy turmixgépben krémesre daráljuk. A szalonnát kis kockára vágjuk, serpenyőbe téve zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Üvegesre pirítjuk. Ezután a kis kockára vágott gombát és a finomra vágott zöld petrezselymet is hozzákeverjük. Az egészet zsírjára pirítjuk. A kesus keverékhez forgatjuk a kis darabokra vágott nyers májjal együtt. Sóval törött borssal ízesítjük. A galambot sózzuk, borsozzuk, majd habzsák segítségével a bőre alá és a hasüregébe töltjük a gombás-májas masszát. Tűzálló tálba tesszük, tetejére kanalazzuk a zsírt, végül 180°C-os sütőben szép pirosra sütjük. Sütés közben gyakran meglocsolgatjuk a keletkezett lével.
A mártáshoz a Totu extrán krémest elkeverjük a mustárral. Habverővel folytatva a keverést lassan, apránként hozzácsorgatjuk az olajat. Akkor jó, ha elérjük a majonéz állagot. Ízesítjük sóval, borssal, eritrittel, tárkonnyal, tárkonyecettel, snidlinggel és zöldpetrezselyemmel. A végén hozzáforgatjuk az uborkát is.
A zöldbanán csipszhez a megtisztított főzőbanánt vékony szeletekre vágjuk, majd bő, forró zsiradékban kisütjük. Sóval ízesítjük.
Tálaláskor ízlés szerinti salátát is tehetünk a galambok mellé.