2020.08.03
Hermina
Kezdőlap Címlap Koronavírus, ugyan már: Kínában most a pestis ütötte fel a fejét

Koronavírus, ugyan már: Kínában most a pestis ütötte fel a fejét

A koronavírus után most egy másik halálos betegség miatt aggódnak Kínában: a bubópestises embert találtak.

Vélhetően fertőzött mormotahússal került emberekbe. A bubópestis főként a rágcsálókon élő bolhákkal terjed, s orvosi segítség nélkül akár 24 órán belül halálos is lehet. Kínában 2009 és 2018 között csak 26 beteget regisztráltak, 11 meg is halt közülük.

Óvintézkedéseket vezettek be az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen, miután a hétvégén egy bubópestis-fertőzöttet azonosítottak – számolt be internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A Belső-Mongóliában található Bajannurban hármas fokozatú – a négyes skálán a második legerősebbnek számító – készültséget vezettek be, miután a városban vasárnap egy pásztort a betegséggel diagnosztizáltak. Az év végéig érvényes készültségi fokozat alapján a területen tilos mindazon állatok vadászata, fogyasztása és szállítása, amelyek a pestisfertőzést hordozhatják. A lakosságot emellett arra kérik, jelentsenek minden gyanús esetet, illetve mással nem magyarázható lázas tünetet, valamint beteg vagy elhullott mormotákat.

Indirekt/Blikk