2021.01.17
Antal, Antónia
Kezdőlap Címlap Koronavírus: tíznapos nemzeti gyászt rendeltek el Spanyolországban

Koronavírus: tíznapos nemzeti gyászt rendeltek el Spanyolországban

A dél-európai országban 28 628 ember halálát okozta eddig a SARS-CoV-2 nevű vírus, és a spanyol kormányfő szerint túl vannak a nehezén.

Európában az egyik legtöbb áldozatot Spanyolországban szedte a koronavírusjárvány. Nem véletlen, hogy amikor már úgy tűnik, hogy sikerült úrrá lenniük a helyzeten, Pedro Sánchez, spanyol kormányfő tíznapos nemzeti gyászt rendelt el. Félárbocra engedik a közintézményekre kihelyezett zászlókat, és amikor a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása befejeződik az országban, az uralkodó részvételével nagyszabású hivatalos megemlékezést tartanak az áldozatok tiszteletére.

“A neheze már elmúlt” – fogalmazott a miniszterelnök az MTI szerint, köszönetet mondva az állampolgároknak példamutató magatartásukért, hangsúlyozva, hogy “a spanyol nép fékezte meg a vírust” azzal a közös áldozatával, amit a karantén jelent. Pedro Sánchez hangsúlyozta, hogy “a győzelem egy lépésre van”, de a vírus még nem tűnt el, és amíg nem születik meg a védőoltás vagy más gyógymód, addig minden cselekvést az óvatosságnak kell vezérelnie. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kabinet jövő heti ülésén elfogadja a létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem bevezetését, amely mellett a kormányprogramban kötelezték el magukat a koalíciós pártok.