KezdőlapCímlapKoronavírus: már 170 halott, 7711 fertőzött beteg

Koronavírus: már 170 halott, 7711 fertőzött beteg

Drámai körülmények uralkodnak a kínai kórházakban: a túlterhelt orvosok a földön alszanak, a nővéreket a kínai egészségügyi hatóság arra kötelezte, pelenkában dolgozzanak, hogy ne kelljen vécére se kimenniük.

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 38 újabb beteg halt meg koronavírusban, számuk így170-re ugrott. Ezzel egy időben a fertőzöttek száma egy nap alatt 6057-ről 7711-re nőtt. A betegség veszélyességéről, a terjedés sebességéről még a szakemberek véleménye sem egységes, az emberek a különféle hírek és álhírek miatt egyre bizonytalanabbak, a pánik egyre nagyobb.

Fotó: Twitter

Törölte és bizonytalan időre felfüggesztette összes Kínába induló járatát a legnagyobb európai légitársaság, a Lufthansa. Ezzel a Brithis Airways után ők a másodikok, akik a járvány terjedésének  biztos megfékezéséig nem szállítanak utasokat Kínába.

A járvány epicentruma az 56 milliós Hupej tartomány központja, az eredetileg 11 milliós Vuhan városa, ami kb. ezer kilométerre található a fővárostól, Pekingtől. A kínai hatóságok eleinte vagy nem vették komolyan a vírust, vagy szerették volna eltitkolni a problémát, de a karantén bevezetéséig 5 millió ember hagyta el a várost.

Fotó: Twitter

Azóta a világ naponta feszülten figyeli az újabb hivatalos adatokat, amik magukban is rémisztők. A kínai lapok főleg a hősies küzdelmet folytató orvosokról írnak, de a túlzsúfolt kórházakban szolgálatot teljesítőkről a közösségi oldalakon terjedő képek cseppet sem adnak okot a bizakodásra. A nővérek állítólag pelenkában dolgoznak, hogy ne kelljen időt szakítani arra sem, hogy wc-re menjenek és ezeken a képeken az látszik, hogy az egészségügyi dolgozók a védőruháikat sem veszik le, amikor a földön vagy a laborokban egy kis időre megpihennek.

Fotó: Twitter

A pénteken bejelentett 1000 férőhelyes kórház építése pedig rohamtempóban folyik, mert a vírus terjedését nem sikerült még a gócpontban sem megállítani.