2021.04.16
Csongor
Kezdőlap Címlap Kilencvenéves a glasznoszty és a peresztrojka attya

Kilencvenéves a glasznoszty és a peresztrojka attya

Ma ünnepli kilencvenedik születésnapját Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője, a szovjet kommunista párt utolsó főtitkára, akinek a rendszerváltást is köszönhetjük.

A Szovjetunió utolsó elnöke mélyen hitt a szocializmusban, megrendíthetetlen reformerként mégis a keleti blokk összeomlását okozta. A nyugati világ a mai napig hősként ünnepli, miközben Oroszországban még a népírtó Sztálin is népszerűbb nála. A szegény parasztcsaládba született, majd páratlan politikai karriert befutó Gorbacsov életművének legfontosabb állomásai közé tartozott a 80-as évek közepén bevezetett glasznoszty (reformprogram, amelynek célja az volt, hogy az orosz nép vegyen részt a korlátozások feloldásával, a cenzúra csökkentésével kibontakozó vitákban) és a peresztrojka (szovjet viszonyok átalakítására, a szocializmus megreformálására irányuló gorbacsovi politika). A szovjet pártfőtitkár reformjai végül a kommunizmus bukásához vezetett a 80-as évek végén. Sokan neki tulajdonítják, hogy a közép-európai országokban végbe mehetett a rendszerváltás.

A ma 90 éves expolitikus a világ minden szegletéből „egy halom jókívánságot kapott”. Felköszöntötte Joe Biden amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár és otthonról Vlagyimir Putyin orosz elnök is, akivel amolyan kutya-macska barátságban van, de azért ő is méltatta.

„Kórházi karanténban tartózkodik a pandémia alatt” – mondta ma Gorbacsovról szóvivője, Vlagyimir Poljakov. „Belefáradt már ebbe, mint mindenki más” – tette hozzá. Gorbacsov a családjával és a barátaival ünnepel. Aki nem lehet vele, az 1999-ben elhunyt felesége, Raisza, aki a kommunista pártfőtitkár-feleségekre nem jellemző módon, gyakran elkísérte nyilvános eseményekre és ezzel segített emberibb arcot kölcsönözni a gorbacsovi reformoknak. Amúgy Gorbacsov a karanténban is aktív maradt: „könyveket és cikkeket ír” – közölte szóvivője.