2023.12.09
Natália
Kezdőlap Címlap Kiderült: a helikopterpilóta hibája miatt halt meg Kobe Bryant és a lánya

Kiderült: a helikopterpilóta hibája miatt halt meg Kobe Bryant és a lánya

Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság megállapította a pilóta felelősségét a kosárlabdaikon, Kobe Bryant (†41) halálát okozó helikopter-balesetben.

A Los Angeles Lakers legendáját, egyik lányát, Giannát (†13) és további hat utast szállító magángép tavaly január 26-án ütközött neki egy hegyoldalnak a kaliforniai Calabasas közelében, a szerencsétlenségben mindenki életét veszítette, aki a fedélzeten volt.

A szakhatóság jelentése szerint a balesetet az okozta, hogy a pilóta, Ara Zobayan (†50) a rossz időjárási körülmények ellenére folytatta a repülést, ami miatt zavar lépett fel nála a térbeli tájékozódásban, és elvesztette uralmát a gép irányítása felett. Ezt támasztja alá, hogy azt közölte a forgalomirányítókkal, helikopterének éppen sikerült kikerülnie a sűrű felhők közül, miközben valójában pont ereszkedőben volt közvetlenül az ütközés előtt. A gép alkatrészeinek vizsgálatai semmilyen komoly műszaki hibát nem mutattak ki, a balesetet egyértelműen emberi mulasztás okozta.

“Az adott helyzetre érvényes repülési szabályok szerint tilos lett volna a pilótának berepülnie a felhők közé, ennek ellenére így cselekedett” – jelentette ki a szakhatóság elnöke, Robert Sumwalt (71).

A 2016-ban visszavonult Bryant húsz éven át volt a Los Angeles Lakers játékosa, s öt bajnoki címet szerzett az észak-amerikai profi ligában (NBA). Az Egyesült Államok válogatottjával kétszer nyert olimpiát.

Indirekt/Blikk