KezdőlapBelföldKánikula az van, de ez még nem elég a hőségriadóhoz

Kánikula az van, de ez még nem elég a hőségriadóhoz

A nagy melegben több folyadék, lehetőség szerint víz fogyasztását javasolják, valamint a déli órákban a tűző napon tartózkodás mellőzését, és napvédő krémek, továbbá sapka, vagy kalap viselését.

Vasárnap is napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel és inkább csak északon, északnyugaton valószínű néhol zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, főleg az Észak-Dunántúlon meg is erősödik a délkeleti, majd délnyugati szél. A hajnali 17-23 fokról 31-37 fok közé melegszik fel a levegő.

Hőségriasztás elrendelése a jelenlegi előrejelzés alapján nem indokolt – írta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), hozzátéve, hogy a HungaroMet előrejelzése szerint vasárnap tovább fokozódik a hőség.

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható vasárnap több régióban – közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra a nyugat-dunántúli, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió, valamint Pest és Budapest környékének egészén vagy nagy részén kell számítani. Az UV index ezekben a régiókban meghaladhatja a 7-es értéket

Ezenkívül azt kérik, hogy vízparton tartózkodás esetén felhevült testtel senki se ugorjon vízbe, biciklitúrázáskor pedig a közterületi kutaknál mindenki bevizezheti magát. A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztása kerülendő – tették hozzá.

Mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan figyeljen magára és egymásra is, a gyermekeket, házi kedvenceket senki se hagyja parkoló autóban, ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – áll a közleményben.