2020.06.07
Róbert
Kezdőlap Címlap Júniusban már embereken tesztelhetik a koronavírus elleni védőoltást

Júniusban már embereken tesztelhetik a koronavírus elleni védőoltást

Akár két hónap múlva elkezdhetik embereken tesztelni a koronavírus ellen Németországban kifejlesztett védőoltást.

A CureVac nevű biotechnológiai cég szóvivője német hírportálokon ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy a januárban elkezdett fejlesztés mindenben a tervek szerint halad, így már júniusban, legkésőbb pedig júliusban elkezdhetik a klinikai teszteket a tübingeni egyetemi klinikán. Először nagyjából 100 emberen vizsgálják majd a vakcina hatását. Ez a szakasz az adatok elemzésével együtt néhány hétig tart, és ha kedvezőek az eredmények, továbbléphetnek a következő fázisba, amelyben több ezer kísérleti alany bevonásával folytatják az oltóanyag tesztjét.

A társaság korábban ismertetett tervei szerint a legjobb esetben már ősszel elkészülhet az új típusú koronavírus elleni védőoltás.

Más szakértők kételkedve fogadták a bejelentés hírét, véleményük alapján ez igen derülátó jóslat. A Robert Koch német országos járványügyi intézet szerint inkább 2021 tavaszára várható nagy biztonsággal a világjárvány leállítására alkalmas oltás. Az RKI vezetői rendre hangsúlyozzák, hogy védőoltás és a vírus által okozott betegség elleni gyógyszer hiányában a járvány csak akkor ér véget, ha az emberek 60-70 százaléka túlesik a fertőzésen.

Képek: Pixabay

A mostani előrepést bejelentő cég néhány hete már a címlapokra került. Akkor sajtóértesülések szerint Donald Trump amerikai elnök március elején a cég néhány nappal később távozott vezetőjével folytatott megbeszélésén igyekezett kizárólag országa számára biztosítani a fejlesztés eredményét.

A társaság egy március közepén kiadott állásfoglalásában leszögezte, hogy az egész világ rendelkezésére bocsátják a vakcinát, ha sikerül kifejleszteni. Dietmar Hopp egy interjúban leszögezte: elképzelhetetlen számára, hogy csak az Egyesült Államokban használhassák munkájuk eredményét. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 80 millió euróval (29 milliárd forint) támogatják a fejlesztést.

A CureVac a legutóbbi adatai szerint évi több száz millió adag védőoltás gyártására alkalmas kapacitással rendelkezik. A tervek szerint a következő két évben bővítik a kapacitást, így elérik az évi több milliárd darabos nagyságrendet.

Indirekt/MTI