KezdőlapBelföldJobb, ha vigyázol! Rejtélyes, hasmenéssel járó kór terjed Magyarországon

Jobb, ha vigyázol! Rejtélyes, hasmenéssel járó kór terjed Magyarországon

A 2024. május 13-a és 19-e közötti időszakban hányás, hasmenés és láz tünetekkel járó tömeges megbetegedést jelentettek egy idősotthonból és két általános iskolából – többen kórházba is kerültek.

Egy Pest vármegyei idősek otthonában 2024. május 10-16. között hányás, hasmenés és láz tünetekkel 76 fő exponáltból (58 gondozott, 18 fő dolgozó) 59 fő (53 fő gondozott és 6 fő dolgozó) betegedett meg, kórházi ápolás egy esetben vált szükségessé. Járványügyi vizsgálat alapján az étel eredet nem volt valószínűsíthető, a fertőzés feltételezhetően kontakt úton terjedt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok kórokozóként calicivírust igazoltak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi És Infekciókontroll Főosztálya.

Egy Békés vármegyei általános iskolában 2024. május 14-i kezdettel enterális járvány alakult ki, 298 fő exponáltból (260 tanuló, 38 fő dolgozó), 108 fő (105 tanuló, 4 fő dolgozó) betegedett meg hányással, hasmenéssel és lázzal járó tünetekkel.

A Járási Népegészségügyi Osztály előírta a beteg konyhai dolgozók soron kívüli foglalkozás- egészségügyi alkalmassági vizsgálatát, az egészséges konyhai dolgozók járványügyi érdekből történő szűrővizsgálatát, valamint a járványügyi vizsgálat során azonnali intézkedésként elrendelésre került az étkező és az iskola valamennyi helyiségére kiterjedő fokozott fertőtlenítés.

Egy Pest vármegyei általános iskolából 2024.05.06-10 között 62 fő (57 tanuló, 5 kisérő) erdélyi kiránduláson vett részt. 2024.05.08-tól kezdően 40 fő (35 tanuló, 5 kisérő) enterális tünetekkel betegedett meg. Kórházi ápolásra nem került sor. Az illetékes járási népegészségügyi osztály által végzett járványügyi vizsgálat adatai alapján a megbetegedések étel eredete nem valószínűsíthető, az enyhe tünetekkel járó gyors lefolyású megbetegedéseket feltételezhetően vírusfertőzés okozta, mely kontakt úton terjedt.