KezdőlapBelföldJobb, ha erről mindenki tud! Így verik át a fagyizóban a gyanútlan...

Jobb, ha erről mindenki tud! Így verik át a fagyizóban a gyanútlan vásárlókat

A szakértők szerint hat jel árulja el, hogy valódi vagy csak látványos, de gyenge minőségű fagylaltot kapunk.

A magas, tornyosuló fagylalthalmok a pultban az első figyelmeztető jel. Noah Dan, a Pitango Gelato tulajdonosa szerint „a látványos, kimagasló halmok általában adalékanyagokat, stabilizátorokat és töltőanyagokat tartalmaznak, hogy megtartsák formájukat”. A habos megjelenés gyakran a magas levegőtartalomból ered, ami hígítja az ízt és a textúrát. Az igazi gelato sűrűbb, krémesebb és kevesebb levegőt tartalmaz – írja a Huffpost.

Az élénk színek is árulkodó jelek. Ha a pisztácia neonzöld a természetes halvány bézs helyett, vagy a mogyoró sötétbarna a világosbarna helyett, az mesterséges színezékek használatára utal. Az autentikus kézműves fagylalt visszafogott, természetes színekben pompázik, ami a valódi, friss alapanyagok használatát jelzi.

Stephanie Tucci séf, aki az Olasz Kulináris Intézetben tanult, figyelmeztet a túlzott díszítésre is: „A nem ehető díszítőelemek, mint a héjában lévő diófélék vagy a héjas gyümölcsök használata is intő jel. A hangos marketing és a túlzott dekoráció mindig piros zászló.”

A textúra is árulkodó lehet. Az igazi gelato selymes és sűrű, míg a hagyományos fagylalt habosabb és szerkezetesebb. Bár mindkettő alapvetően tejszínből, tejből és cukorból készül, a gelato jellemzően kevesebb zsírt tartalmaz, és lassabb keverési sebességgel készül, ami kisebb jégkristályokat eredményez.

Érdemes megfigyelni az összes íz textúráját a pultban. Ha az egyik puha, míg a mellette lévő észrevehetően keményebb, az azt jelzi, hogy a receptek nincsenek jól kiegyensúlyozva.

Az összetevők listája is sokat elárul. Francesco Cataldo, a Gelateria Gentile New York társalapítója szerint „ha több mint öt-hat összetevőt tartalmaz, érdemes gyanakodni”. Az igazi gelato nem igényel sok hozzávalót – általában csak friss tej, tejszín, cukor, néha tojás, valamint valódi gyümölcsök vagy diófélék alkotják.

Az autentikus gelato nem nyitott tárolókban, hanem fedett fémtartályokban, úgynevezett pozzettikben található. Ezek a süllyesztett edények a megfelelő hőmérséklet fenntartására szolgálnak, ami kulcsfontosságú a textúra és az íz megőrzéséhez.

Végül, ha a kínálatban olyan ízek szerepelnek, mint a Snickers, Oreo vagy gumimaci, az is gyanús lehet. Cataldo szerint ezek a különleges ízek gyakran inkább marketingfogások, mint valódi kézműves termékek. Az igazi gelato a szezonális alapanyagokra épül, és egy autentikus gelaterián általában nem találunk 24-nél több ízt.

Indirekt/Pénzcentrum