2021.10.17
Hedvig
Kezdőlap Belföld Jó tudni: megváltozott, hogy kinek lehet védettségi igazolványa

Jó tudni: megváltozott, hogy kinek lehet védettségi igazolványa

Módosult a védettségi igazolványokról szóló szabályozás, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg. A módosítás értelmében, ha valakinek 14 napja maradt az igazolvány lejáratáig, vagy lejárt az igazolványa, újra megkaphatja azt.

Ennek a feltétele annyi, hogy bizonyítsa: szervezetében vannak még koronavírus-antitestek. Ehhez el kell végeznie egy magyarországi egészségügyi szolgáltató laboratóriumában egy olyan vizsgálatot, amely kimutat ellenanyagot a koronavírussal szemben. Feltétel továbbá az is, hogy az érintettről a hivatalos nyilvántartásban nem lehet pozitív antigéngyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredmény – írta az Index.

Már készül az a jogszabály, amely arról szólna, hogy minden olyan személy védettségijét érvénytelenítik, aki nem ment el a második oltásra – közölte szombat este az RTL Híradó. A televízióval a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, hogy már készülőben van az erre vonatkozó szabályozás. Azt viszont, hogy mikortól léphet majd érvénybe, illetve hogyan tudják majd ellenőrizni a szolgáltatók, hogy egy kártya érvénytelen, egyelőre nem közölték. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy aki nem ment el a második oltásra, annak érvényteleníteni fogják a védettségijét.