KezdőlapCímlapIzrael fehér foszfort vetett be Gázában és az északi rész evakuálására szólította...

Izrael fehér foszfort vetett be Gázában és az északi rész evakuálására szólította fel a palesztinokat

Kiderült, hogy az izraeli vezérkar kapott információt a Hamász támadásáról szombat hajnalban, de nem tettek semmit, ám vállalják a felelősséget a hibájukért.

Közben az izraeli vezérkar bejelentette, hogy vállalják a felelősséget, mert hibát követtek el, ugyanis a szombat hajnali támadás előtt pár órával – hajnali kettőkor és háromkor– kaptak információt arról, hogy a Hamász terroristacsoport készül valamire, de nem reagáltak megfelelően. Azt ígérték, mindenkit levadásznak, aki részt vett a merényletben.

Mindenesetre Gáza szárazföldi lerohanása már csak napok kérdése, ugyanis az ENSZ szerint a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását rendelte el pénteken az izraeli hadsereg. A rendelkezés értelmében, melyről az ENSZ gázai központja nem sokkal csütörtök éjfél előtt szerzett tudomást, a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek – a terület teljes lakossága csaknem felének – az övezet déli területeire kellene húzódnia.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár szóvivője csütörtök este embertelennek nevezte az utasítást és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis „lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni”.

A szóvivő elmondta, hogy a kitelepítési rendelkezés vonatkozik az ENSZ összes, az övezetben dolgozó munkatársára is, illetve azokra is, akik az ENSZ gázai létesítményeinek valamelyikében – köztük kórházakban vagy iskolákban – kerestek korábban menedéket.

Szaláma Marúf, a Hamász sajtóközpontjának vezetője hamisnak nevezte az evakuálásról szóló hírt, mellyel szerinte Izrael „csupán fejetlenséget akar teremteni az emberek között és meg akarja bontani a gázaiak belső egységét”.

A Human Rights Watch közölte, hogy ellenőrizte az október 10-én és 11-én Libanonban és Gázában készült videókat, amelyeken több helyen is tüzérségi fehér foszfor látható a gázai kikötő és az izraeli-libanoni határ mentén fekvő két vidéki helyszínen – írta a The Guardian.

A fegyver használata sérti a nemzetközi humanitárius jog azon tilalmát, hogy szükségtelen veszélynek tegyék ki a civileket. „Bármikor, amikor fehér foszfort használnak zsúfolt polgári területeken, nagy a kockázata a kínzó égési sérüléseknek és az egész életen át tartó szenvedésnek” – mondta Lama Fakih, a Human Rights Watch közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.