2023.03.29
Auguszta
Kezdőlap Belföld Itt vannak a kormánytagok adóbevallásai: Orbán Viktor keresett tavaly is a legrosszabbul

Itt vannak a kormánytagok adóbevallásai: Orbán Viktor keresett tavaly is a legrosszabbul

Felkerült a kormánytagok 2019-ről szóló személyi-jövedelemadó bevallásainak nagyon rövid kivonata a kormány honlapjára, így kiderült, mennyi volt a politikusok összevont adóalapja, mennyi adót fizettek be és mekkora adókedvezményt kaptak tavaly.

Az Index összeállításban mutatta meg, mennyit változott a miniszterek, államtitkárok bevétele 2019-ben az adóbevallásuk szerint. A bevallások szerint gyarapodott a vagyonuk, amihez hozzájárult a tavalyi fizetésemelés is.

Orbán Viktor fizetése 1 millió 507 ezer 350 forint. Egy ideje a miniszterelnök a legrosszabbul kereső kormánytag, két éve már a miniszteri fizetések is meghaladják az övét.

A kormány legnagyobb adófizetője tavaly is Rogán Antal volt, kilencszer több bevétele volt, mint Orbán Viktornak 2019-ben. Bruttó 232,93 millió forint után adózott 2019-re, ami havi 19,41 milliós bevételt jelent.

A második legtöbb adót Süli János tárca nélküli miniszter fizette tavaly, egy év alatt megduplázódott az adóalapja, 71,7 millió forint volt az összbevétele, tehát közel 6 milliós havi bevétellel élhetett 2019-ben. Vagyonnyilatkozata szerint Süli tárca nélküli miniszterként havi bruttó 5 millió forintos fizetésre jogosult, ehhez jön még a havi bruttó 990 ezer forintos fizetés azért, mert országgyűlési képviselő is.

Süli után Bártfai-Mager Andrea kapja a legmagasabb miniszteri fizetést, bruttó 5 millió forintot. Így jön ki, hogy a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter éves adóalapja 63,6 millió forint volt 2019-ben. Ezzel ő a legjobban kereső nő a kormányban.

Indirekt/Index