KezdőlapCímlapItt a nagy lebuktatás: megmutatjuk, mit hittek a Loch Ness-i szörnynek pár...

Itt a nagy lebuktatás: megmutatjuk, mit hittek a Loch Ness-i szörnynek pár napja

Egy nemrég készült fotó miatt újra elkezdődött a legendás Loch Ness-i szörny körüli hisztéria, sokak szerint a kép egyértelműen bizonyítja, hogy a mitikus lény létezik. A Nessie-felvételek közül ez eddig a legjobb minőségű, kérdés, hogy valóban a sokat kutatott teremtmény szerepel-e rajta. Ennek járt utána egy tudományos portál, és érdekes eredményekre jutott.

A fotót Steve Carrington készítette, aki saját elmondása alapján 2019 szeptemberében a Loch Ness tó környékén volt. A férfi egy különös állatot vett észre a vízben, amit megörökített, majd a fényképet megpróbálta eladni a legnépszerűbb bulvárlapoknak.

A fotón egy európai harcsa (Silurus glanis) látható. A probléma, hogy a felvétel manipulált, a rajta szereplő óriási halat utólag szerkesztették a képre. A hal – amit még 2018-ban fogtak ki az olaszországi Pó-folyóból – egyébként valóban rekorder, súlya 130 kilogramm, testhossza 268 centiméter – írja az origo. 

De honnan tudható biztosra, hogy a fotón szereplő állat az Olaszországban kifogott harcsa? A faj hátán látható pigmentáció – akárcsak az embernél az ujjlenyomat – minden példánynál egyedi, és a Loch Ness-i tóban úszó harcsa mintázata tökéletes egyezést mutat a Pó-folyóban talált haléval, így biztos, hogy a két felvételen szereplő állat ugyanaz. Szintén a manipuláció tényét támasztják alá azok a közelmúltban végzett DNS-vizsgálatok, amik cáfolják, hogy a Loch Ness tóban harcsák élnének.

Indirekt/origo