2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Belföld Itt a bejelentés: Szputnyikot is gyárthatnak majd Magyarországon

Itt a bejelentés: Szputnyikot is gyárthatnak majd Magyarországon

Tárgyalások kezdődtek a stratégiai együttműködésről a magyar nemzeti oltóanyagközpont és az orosz vakcinagyártásért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) között – jelentette be Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum alkalmából csütörtökön találkozott Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel. Ahogy az MTI idézte a politikust, elvi megállapodás született arról, hogy az orosz fél technológiailag lehetővé teszi a Szputnyik V vagy a többi orosz oltóanyag gyártását Magyarországnak, ha sikerül lezárni a stratégiai együttműködésről szóló tárgyalásokat, amelyek után a technológiai kérdések következnek.

„A lényeg az, hogy mind orosz, mind magyar oldalról nyitottság és készség van arra, hogy a nemzeti oltóanyaggyárunk orosz licenc alapján is gyárthasson majd oltóanyagot. Ha nem vettünk volna orosz oltóanyagot, akkor ma egymillióval kevesebb ember lenne beoltva Magyarországon” – mondta a Facebook-videójában Szijjártó. Az oltóanyaggyárban a termelés 2022 végén indulhat. Közben pedig Moszkva is döntést hozott: június 10-től újra lehetséges a menetrend szerinti közlekedés hazánk és Oroszország között, ám egyelőre csak üzleti, vagy rokonlátogatási célból.