A hagyományos húsvéti sütemények közül a máig egyik legkedveltebb és legegyszerűbb a klasszikus linzer, lekvárral megtöltve és porcukorral a tetején.
Mitől 100 éves a 100 éves linzer receptje? Nem gondoljunk semmi olyasmire, mint a 100 napos tojás esetében: egyszerűen csak ilyen régóta sütik Magyarorzágon a lizert ugyanolyan recept szerint. Az aprósütemény pedig azóta sem veszített népszerűségéből, nem ment ki a divatból. Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy ez a süti egyszerű és nagyszerű, finom és szép is.
A linzerkarikának, vagy egyszerűen csak linzernek nevezett süteményünk a leggyakrabban virág formára szaggatott omlós tésztájú süteményt jelenti, melyet lekvárral töltünk meg. A virág közepe lyukas, ahol látható a lekváros töltelék, a tetejét pedig porcukorral meghintve nagyon mutatós lesz. Továbbá azért is praktikus ünnepi sütemény, mert a legjobb a 2-3 napos linzer állaga, amikor már megpuhult a lekvártól. A linzer sokáig eltartható is, így bőven van időnk azelőtt megsütni, mielőtt az asztalra kellene tenni.
A linzer tészta alaprecept:
a liszt, a zsiradék és a cukor arányán múlik, valódi omlós linzer tésztát kapunk-e vagy valami más süteményt. A titok a 3 rész liszt, 2 rész vaj vagy zsír és 1 rész (por)cukor. 30 dkg liszt, 20 dkg zsiradék és 10 dkg porcukor esetén ehhez kell még egy csipet só és egy tojássárgája, ebből 30-40 darab linzert lehet kisütni – attól függően, mekkora a szaggatóformánk. A klasszikus linzerhez citromhéjat is reszelnek és újabban szoktak tenni vaníliás cukrot, illetve egy késhegyni szódabikarbónát vagy sütőport. Ezzel azonban óvatosan kell bánni, mert ha sok a sütőpor, a linzer nem tartja meg szép alakját.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj (vagy zsír, ahogy a régi receptekben volt)
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja (opcionális)
1 késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor (opcionális)
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal és végül hozzáadjuk a tojássárgáját és a citromhéjat is. A tésztát összegyúrjuk és legalább egy órát pihentetjük hűvös helyen, hűtőben. Pihentetés után a tésztát lisztes felületen vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Ügyeljünk rá, hogy ugyanannyi „aljat” és „tetőt” szaggassunk minden választott formából.
Előmelegített sütőben, 170°C-on, kb. 8–10 percig sütjük. Fontos, hogy a tészta ne barnuljon meg egyáltalán! Csak és kizárólag azután kezdjük el megtölteni a sütiket lekvárral, ha azok már kihűltek. A tetejét, ha ki is lyukasztottuk, külön meg lehet szórni porcukorral és utána összeilleszteni, hogy a lekvárba ne szóródjon bele a cukor és szépen látszódjon.
Indirekt/Pénzcentrum