2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Címlap Ilyen az élet a koronavírus miatt karanténba zárt luxushajón – fotók

Ilyen az élet a koronavírus miatt karanténba zárt luxushajón – fotók

Megállíthatatlanul terjed a fertőzés a Jokohama kikötőjében veszteglő Diamond Princess óceánjáró hajón. Vasárnap reggelre újabb 70 fertőzöttet regisztráltak. Az egészségesek egyre nehezebben bírják a bezártságot.

Luxus ide vagy oda, a hajón rekedtek szerint kibírhatatlanul lassan telik az idő a fedélzeten. Péntek óta ugyan elkezdték kiengedni a hajóról a fertőzés tüneteit nem mutató utasokat, de sokan még nem tudják meddig marad a karantén. Jelenleg még több, mint 3500-an vannak a hajón, ebből kb. 1000 fő a személyzet.

A fertőzöttek száma egyre növekszik, annak ellenére, hogy szigorú intézkedéseket vezettek be a hajón. A beszámolók szerint a félelem mellet a bizonytalanság keseríti meg a hajóba zárt utasok életét. A legrosszabbul talán azok az utasok jártak, akiknek terasz nélküli, ablaktalan kabin jutott. Ezekben a 15 négyzetméteres kabinokban egy hajós utazásokat kínáló oldalon azt írják, hogy 3-4 fő elhelyezése sem jelent gondot. Az itt elszállásolt utasok naponta egy órára hagyhatják el kabint, és tölthetnek a fedélzeten. A szabályok szigorúak: kizárólag védőmaszkban lehetnek és nem közelíthetik meg utastársaikat 2 méternél jobban.

A hajó üzemeltetői mindent megtesznek, hogy az utasok a körülményekhez képest jól érezzék magukat. A bezártságban az utasok vagy tévét néznek, interneteznek, zenét hallgatnak. A nap fénypontja az ételosztás. A Twitteren számos, a hajón tartózkodó utas osztja meg ezeket a pillanatokat.

Menükártyáról választhatnak ízlésüknek, hangulatuknak megfelelő ételt:

Fotók: Twitter

Amikor eljön a pillanat, a személyzet tagjai szobáról szobára járva osztják ki a választott menüt. A világ jelenleg talán legveszélyesebbnek tartott munkáját négy fős csapatok végzik. Külön ember adja át a friss ételt, egy másik a használt edényeket gyűjti és van aki csak papíron vezeti, hogy mindenki megkapott e mindent.

Az ételekre pedig – az internetre feltöltött képek alapján – legalább semmi panasz nem lehet.

Ha a híreknek hinni lehet, akkor jövő szombaton kiengedik a luxushajón karanténba zárt utasokat.