2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Címlap Így öl a halálos vírus - videó

Így öl a halálos vírus – videó

25 halott, 831 fertőzött és 35 millió karanténba zárt ember. Ezek a jelenleg ismert hivatalos adatok a Kínában kitört vírusfertőzésnek. De kell-e félni, okozhat-e világjárványt a vuhani koronavírus?

A kérdés azért is jogos, mert ha egy ilyen vírus elszabadul, az egyes becslések szerint világszerte 80 millió ember halálát okozhatja. Összehasonlításul a II. világháborúnak kb. 75 millió halálos áldozata volt. 

Aggodalomra nem csak a mutálódott vírus ismeretlen és kiszámíthatatlan viselkedése ad okot, hanem a kínai hatóságok kommunikációja is. Miközben a hivatalos beszámolók szerint csekély a fertőzöttek száma, a Blikk mai cikke a kiszivárgott felvételekre hivatkozva valóságos apokalipszist vizionál. A lapban bemutatott hátborzongató felvételeken utcán összeeső embereket, és az őket – eddig csak akciófilmekben látott speciális védőfelszerelésben – elszállító mentőegységeket láthatunk.

Az sem megnyugtató, hogy Vuhanban, a vírus kiindulásának gócpontjában, tegnap rohamtempóban kezdtek el építeni egy 25000 négyzetméteres kórházat, ami 1000 beteg befogadására alkalmas. A direkt korona-vírus fertőzöttek ápolására szánt épületet hétfőn tervezik átadni. A munka tempóját jól mutatják az alábbi felvételek.

A várost hermetikusan lezárták, gyakorlatig senki sem hagyhatja el és nem is utazhat Vuhanba. Nincs tömegközlekedés, a repterek nem indítanak és nem fogadnak repülőket. A boltokat a lakosság kifosztotta, mindenki igyekezett hosszú távra berendezkedni az otthonában. És miközben sorra érkeznek az újabb és újabb hírek a karanténba zárt városokról, addig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Európában nincs megerősített fertőzéses eset, és egyelőre nincs ok rendkívüli intézkedésre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a mai sajtótájékoztatóján többek között beszélt a kínai koronavírussal kapcsolatos esetleges intézkedésekről is. Kéri, hogy akik a Kína Hubei tartományába terveznek utazást, azt inkább halasszák el. Akik pedig Kína más tartományaiba, városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját és regisztráljanak konzuli védelemért.