A lecsó esetében biztosak lehetünk benne, hogy minden családnak megvan a maga, jól bevált családi receptje, amelyik mindenki másénál jobb és finomabb.
A tökéletes lecsóhoz a hagyományos recept szerint egy rész vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós paprikát kell beletennünk a lábasba. Persze a lecsó nem csak nyáron áll rendelkezésre. A legtöbben a lekvár mellett lecsóból teszik el a legnagyobb mennyiséget télire. Ez nem csupán lecsóként szolgál, hanem akár pörköltek hozzávalója is lehet a téli időszakokban – írta az agroinform.hu.
Fűszerezés tekintetében a fűszerpaprika alap. Pirospaprika nélkül nincs lecsó, hiszen úgy, ahogyan minden pörköltnek is ez adja meg az alapját, a lecsó sem lehet kellően szaftos és tökéletes állagú a pirospaprika nélkül. Hogy ez édes, vagy éppen csípős, azt mindenki maga döntheti el. A paprikán kívül kerülhet még bele bors, chili, vagy köménymag. De bárki bármilyen fűszert beletehet, ízlés szerint. A só viszont semmi esetre sem maradhat ki.
Sok vita forog akörül, hogy hámozzuk a lecsóba való paradicsomot, vagy sem. A séfek nagy része azért van a hámozás mellett, mert akkor a kész ételben nem pöndörödik vissza a paradicsom héja. A valóságban azonban így is sok időt vesz el, mire az összes belevalót megtisztítjuk és felszeleteljük, és a legtöbbünk észre sem veszi, hogy héj is van a paradicsomon, annyira az ízélmény hatása alá kerül a fogyasztásakor.
A finom lecsó titka, hogy minél apróbbra kockázzuk a hagymát, annál szaftosabb. A paprika és a paradicsom alakja is sokak számára nagyon is meghatározott a lecsó esetében, de hogy ez az ízélményt is befolyásolná, arra még nem találtunk hivatalos szakvéleményt. Így hát lehet kerek, vagy szögletes, az íz a lényeg. Az azonban igaz, hogy ha közel azonos méretűre vágjuk a paprikát, akkor egyszerre fog megfőni, így egységes állagú, finom ételt kapunk.
Az egyik igen sarkalatos pontja a lecsó elkészítésének, hogy milyen zsiradékot használjunk hozzá. Ez fogja kiemelni ugyanis az étel ízét. Nincs jó, vagy rossz választás. Mindenki a saját ízlésére bízva döntheti el, hogy szalonnával, zsírral, esetleg olajjal alapoz a tökéletes lecsóhoz. Az étel elfogyasztása azonban a tunkolással, vagyis a kenyér általi zsiradék kitörölgetésével és elfogyasztásával fejeződik be. A legjobb lecsó az, amelyik után szinte tökéletesen tiszta marad a tányér!