2023.12.06
Miklós
Kezdőlap Címlap Hova máshova? Szaúd-Arábia futurisztikus síközpontot épít a sivatag közepén

Hova máshova? Szaúd-Arábia futurisztikus síközpontot épít a sivatag közepén

A tervek szerint évente három hónapig áll a síelők rendelkezésére, míg az év további szakaszában vízi sportokkal várja a turistákat, valamint lehetőséget biztosít a hegyi kerékpározásra is.

Szaúd-Arábia nem ismer lehetetlen, csak pénz kérdése a projekt. Most épp egy téli csodaországot álmodtak meg Neom hegyei közé. A sajátos sivatagi síparadicsomot közel 461 milliárd eurós költségvetésből építik fel.

A szaúdiak készülő alpesi városa egész pontosan az ország északnyugati részén, Tabuk tartományban épül Trojena néven, ahol a sípályák és a lenyűgöző épületek mellett többek között egy hegyi tó is helyet kap.

Pontosan tisztában vagyunk vele, hogy a síelés műfaja elsőre meglehetően nevetségesen hangzik Neom lejtőin, ugyanakkor ezt kivitelezni egyáltalán nem olyan nehéz, mint sokan gondolnák. Például csupán mínusz 3 Celsius fokra van szükségünk ahhoz, hogy Neomban havat hozzunk létre, és ezt az év három hónapjában meg tudjuk csinálni – mondta el az Euronews Travelnek Clark Williams, a Trojena projekt kommunikációs vezetője.

A terveknek megfelelően összesen 36 kilométer hosszúak lesznek a trojenai sípályák, a téli síszezonon kívül pedig a városba épített hegyi tónál hűsölhetnek a látogatók, akik számos vízi sportot űzhetnek, illetve a hegyi kerékpározásra is lesz lehetőségük.