KezdőlapCímlapHorrorösszeget költött tavaly a Facebook Zuckerberg biztonságára

Horrorösszeget költött tavaly a Facebook Zuckerberg biztonságára

A Facebook-vezér védelme egyedül többe kerül, mint az Amazon, az Apple és a Google fejeseinek őrzése együttvéve. A Facebook 23,4 millió dollárt (több mint 7 milliárd forintot) fizetett tavaly Mark Zuckerberg védelméért.

Az olyan biztonsági szolgálatok, mint a World Protection Group tech cégek vezetői és más Szilícium-völgyi VIP személyek védelmére szakosodtak. Feladatkörük a védett személy és családtagjai fizikai biztonsága mellett kiterjed a virtuális térbe is, így amellett, hogy támadóktól és emberrablóktól fizikai értelemben megvédik klienseiket, ugyanúgy falat állítanak a kibertámadók, internetes zsarolók, zaklatók elé is.

A tizenegy vezetőt vizsgáló lista első két helyén a Facebook feje, Mark Zuckerberg és a közösségi óriás működésért felelős vezetője, Sheryl Sandberg állnak. A Facebook 23,4 millió dollárt (több mint 7 milliárd forintot) fizetett Zuckerberg, és 7,6 millió dollárt Sandberg védelmére. A Facebooknak van is oka rá, hogy komoly pénzeket fektessen vezetői megóvására. Korábbi tőzsdei jelentéseik alapján Zuckerberg neve összemosódott egy negatív felhanggal. A közösségi médiacég az idén áprilisi összegzésében közzétette, hogy több konkrét fenyegetést is azonosítottak Zuckerberggel szemben.

Ezeket pedig nem vehetik félvállról sem a Facebooknál, sem a Szilícium-völgy többi mamutcégénél.  A teljes védelmi büdzsé a vizsgált cégvezetők körében összesen 46 milliárd dollár, melynek Zuckerberg egyedül elviszi a felét. A közzétett adatok alapján a Facebook első két helye után a listán a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai áll, a Google 5,4 millió dollárt költött rá. Negyedik helyen a Lyft nevű fuvarszolgáltató alapító-elnöke, John Zimmer volt 2,06 millióval. Az ötödik a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cége, az Oracle vezetője, Larry Ellison volt 1,71 millió dolláros költéssel. A hatodik helyen a Snapchat anyacége, a Snap alapítója és vezetője, Evan Spiegel szerepel a listán 1,67 millió dolláros védelmi költséggel. A világ jelenleg leggazdagabb embere, Jeff Bezos a hetedik a listán 1,6 millió dollárral. Ezt az összeget az Amazon fizeti Bezos részére, de a nemrég az űr határát is megjárt milliárdos saját vagyonából is költ még védelmére.

Feltűnhet, hogy a listán szereplő nevek között nem található meg Bill Gates, sem más Microsofthoz köthető név. Ez azért van, mivel a vezetőség tagjai ott saját fizetésükből állják a biztonsági szolgálat költségeit, így az arról szóló adatok, hogy mire és mennyit költenek nem nyilvánosak.

Indirekt/Index