2021.09.22
Móric
Kezdőlap Címlap Hoppá: villanyautó lesz az új pápamobil

Hoppá: villanyautó lesz az új pápamobil

Halad a korral a katolikus egyház is, az új pápamobil már elektromos autó lesz. A speciálisan átalakított Fisker Ocean terveit már meg is mutatták Ferenc pápának.

Az első pápamobilt, a Nürburg 460 Pullmant a Mercedes Benz készítette 1930-ban XI. Pius pápának, azóta viszont rengeteg típusban hordozták már az egyház fejét: Toyota Land Cruiser, Mercedes G-osztály, Range Rover, egyedi Fiat, de már ültették Seat Pandába és Daciába is a szentatyát. Most viszont a katolikus egyház progresszivitása (és a dolog felbecsülhetetlen marketingértéke) jegyében a jövőben elektromos autót, konkrétabban egy speciálisan átalakított Fisker Ocean-t használ Ferenc pápa utazásaihoz.

Persze progresszivitásból már eddig sem volt hiány, hisz hidrogén-hajtású Toyota Mirai is szállította már a pápát Japánban, és hibrideket is készített őexcellenciájának a Mercedes, de a Fisker Ocean lesz az első tisztán elektromos típus. Az autó látványterveit Henrik Fisker és felesége (és a Fisker Inc. társalapítója) Geeta Gupta-Fisker prezentálta a Vatikánban, a lépés pedig erős üzenet a klímaváltozás mellett hitet tett Ferenc pápa részéről.

A környezetbarát hajtást az újrahasznosított anyagok, például a tengerekből kihalászott műanyag palackok felhasználásával készült beltér egészíti ki. A képeken jól látszik, hogy az amerikai crossover átalakítása a korábbiakhoz képest kevésbé radikális, a pápafülke zárt, ám a golyóálló üveg nem egész alakos, főleg nem nyitott. A tervek szerint a Fisker 2022 őszén szállítja le az első pápamobilt. Az persze kérdés, hogy hány új hívőt hoz az együttműködés akár az elektromobilitásnak, akár az egyháznak – írta a Totalcar.