2022.08.15
Mária
Kezdőlap Címlap Hoppá, váratlan fordulat: nyugdíjba készül Putyin

Hoppá, váratlan fordulat: nyugdíjba készül Putyin

Putyin több törvénnyel is igyekszik bebiztosítani azt, hogy nyugodtak legyenek számára a visszavonulás évei.

Törvényjavaslat készül Moszkvában arról, hogy a visszavonult elnökök teljes jogi védettséget élvezzenek. Ez már a második törvényjavaslat, mely a nyugdíjas elnökökkel foglalkozik egy héten belül – jegyzi meg a The Guardian a 68 éves államfő, Vlagyimir Putyin jövőjét vizsgálgatva.

A korábban benyújtott javaslat alapján élethosszig tartó helyet kapna a szenátusban Oroszország nyugdíjas elnöke. Ez is védettséget jelentene minden későbbi vizsgálattal szemben, de Putyin a jelek szerint kevesli ezt. Ez magyarázhatja a második törvényjavaslatot, mely expressis verbis mentesíti őt minden jogi következménytől nyugdíjas éveiben. Jelenleg az orosz alkotmány szerint csakis addig áll fenn a védettség, amíg az elnök hatalmon van.

A nemrég megszavazott alkotmánykiegészítés szerint Putyin egészen 2036-ig, 84 éves koráig hatalmon maradhat. A politikus 2000 óta irányítja Oroszországot a Kremlből, de az utóbbi időben egy bunkerbe zárkózott a Covid–19-járvány elől. Csak ritkán szerepel a nyilvánosság előtt, ám ennek nemcsak a járvány az oka, hanem az orosz gazdaság gyenge teljesítménye is. Amióta megkezdődött az olajár mélyrepülése a világpiacon, az orosz gazdaság csak bukdácsol, és a járvány csak felerősítette a negatív tendenciákat.

Oroszország távozó elnökét több vizsgálat is fenyegette, de 2001-ben elfogadták a törvényt, amely immunitást biztosított Jelcinnek. Ő ugyan emlékirataiban tagadta, hogy valamiféle alkut kötött volna Putyinnal annak érdekében, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást, de politikai elemzők biztosra veszik, hogy ez is részét képezte annak a megállapodásnak, melynek eredményeképp a szinte ismeretlen Putyin Jelcin utóda lett. Mindkét elnök hatalmas magánvagyont halmozott fel, melyet jórészt külföldön helyeztek el. Putyin vagyonát 40-200 milliárd dollárra becsülik a nyugati lapok.

Indirekt/hvg.hu