2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap Holnaptól Ausztriában is lazítanak a korlátozásokon

Holnaptól Ausztriában is lazítanak a korlátozásokon

Az osztrák Egészségügyi Minisztérium hétfőn bejelentette, hogy július 1-jétől kezdve lazítanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korábbi korlátozó intézkedéseken.

Holnaptól sok helyen nem kell viselni már a szájat és orrot elfedő maszkot Ausztriában. Ilyenek például az éttermek, az edzőtermek vagy a mozik. Ezenkívül a szolgáltatási egységekben sem kötelező a maszkhasználat, mint mondjuk a fodrászoknál. A maszkviselés kifejezetten a tömegközlekedésre, az üzletekre (élelmiszerüzletek), illetve a múzeumokra korlátozódik, ám a korábbi FFP2-es maszkkal ellentétben már elegendő lesz az orrot és a szájat elfedő orvosi maszk viselése is.

Viszont érdemes figyelni a kórházakra és az idősotthonokra, ugyanis ott továbbra is kötelező a maszkhasználat, sőt akár arról is rendelkezhetnek ezen intézmények, hogy szigorúbb szabályokat határoznak meg a kormányzati lépésekkel szemben. Tehát a kórházakban akár kötelező maradhat az FFP2-es szájmaszk viselése is, ez intézményenként változhat.

Csütörtöktől a kulturális élet minden területén, valamint a sportrendezvényeken az ülő- és állóhelyek újra teljes kapacitással üzemelhetnek. A száz főnél nagyobb rendezvényeket kötelező lesz bejelenteni, továbbá az ötszáz főnél nagyobb rendezvények esetén szükséges a hivatalos engedélykérés is. Ezekben az esetekben is oda kell majd figyelni a távolságtartásra.

A majdnem kilencmillió lakosú Ausztriában eddig több mint 4,6 millió ember kapta meg legalább az első oltást a koronavírus-járvány elleni védelem során. 2,8 millió ember pedig már a második oltáson is túl van. Az oltás 22. napjától kezdődően nem szükséges a tesztigazolás bemutatása. Az összesítések szerint nagyjából háromszázezer ember esett át a koronavírus-fertőzésen, viszont nekik sem kell semmilyen tesztet felmutatniuk – írta az Index.