A nyári hőség idején a konyhai klímaberendezés nem luxus, hanem hatékony megoldás lehet a főzés közbeni hő- és páraterhelés csökkentésére.
Ahogy utolér minket nyári hőség, a konyhákban is egyre elviselhetetlenebb lesz a forróság, és ez komoly megterhelés mindazok számára, akik főznek, akár otthon, akár vendéglátóipari környezetben. A keletkező hő és pára gyakran olyan mikroklímát teremt, amely nemcsak a komfortérzetet és a hatékonyságot csökkentheti, hanem hosszútávon akár az egészséget is veszélyeztetheti. Ezért egyre több aktív háztartás és ipari egység keres hatékony megoldást a konyhai hőterhelés csökkentésére.
„Nyáron főzni valóságos kihívás lehet. Sokan nem is gondolnak rá, hogy klímaberendezést helyezzenek el a konyhában, pedig ezzel jelentősen csökkenthetjük a hőterhelést, ami nemcsak a háziasszonyok, hanem az ipari konyhákban dolgozó személyzet számára is hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé” – hangsúlyozza Lipták András, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.
„Egy intenzívebb sütés, például hal, rántott hús vagy bundáskenyér készítése után, a pára – és szagelszívó berendezés használata mellett is érdemes alaposan kiszellőztetni a konyhát. Ha ezután bekapcsoljuk a klímát, rövid időn belül visszaállítható a kívánt hőmérséklet és a páratartalom.” A szakértő kiemelte, hogy ez nem csak a nyári hőségben, hanem télen is hasznos, hiszen a főzés utáni szellőztetés során beáramló hideg levegő gyorsan visszafűthető.

A konyhai környezet speciális kihívás a klímaberendezések számára. A készülékek energiafogyasztása természetesen magasabb lehet a szokásosnál a fokozott hő- és páratartalom miatt.
„A berendezés igyekszik kompenzálni a terhelést, amely növelheti a fogyasztását” – magyarázza Lipták András. „Azonban páraelszívóval kombinálva a fogyasztás csökkenthető. Fontos a rendszeres takarítás is, hiszen egy elkoszolódott, zsíros készülék sokkal kevésbé hatékony. A zsír és a pára intenzívebb megterhelést jelent a klíma számára is, mint akár más helyiségekben. A főzés intenzitásától függően hetente vagy kéthetente ellenőrizzük és tisztítsuk a szűrőket. Ezzel megelőzhetjük, hogy a szennyeződés a készüléken belül mélyebbre jusson, továbbá biztosíthatjuk a klíma hatékony működését.” A szűrőtisztítás házilag is elvégezhető: egyszerűen mossuk át őket.
A rendszeres karbantartás elmaradása a készülék meghibásodásához vezethet, és jelentősen rontja annak hatékonyságát. Ipari környezetben, ahol a terhelés még nagyobb, még gyakoribb karbantartásra van szükség. Lipták András kiemelte azt is, hogy a kis lakásokba, kisebb méretű konyhákba érdemes csendes, kis méretű oldalfali klímát választani.
„Ha ez nem megoldható, mobilklíma is használható, de tudni kell, hogy ezek valamivel nagyobb működési hanggal járnak és energiafelhasználás szempontjából is alacsonyabb hatékonysággal bírnak, mint a split klímák. Ipari konyhákba légcsatornás rendszereket ajánlunk, amelyek nagyobb légmennyiség áramlását biztosítják és esztétikusan elrejthetők.”