KezdőlapBelföldHelyt adtak Vitézy beadványának: újraszámlálás lesz Budapesten

Helyt adtak Vitézy beadványának: újraszámlálás lesz Budapesten

A vasárnapi választáson Vitézy Dávid 324 szavazattal kapott kevesebbet és maradt alul Karácsony Gergellyel szemben, fellebezett az eredmény ellen újraszámlálást kérve a több mint 24 500 érvénytelen szavazat miatt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását. Az NVB 12 igen szavazattal, 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.

A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagyszámban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni.

Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás. A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését.

Az NVB-nél Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak.

Ismert, a vasárnapi választáson Karácsony Gergely regnáló főpolgármester kihívója, Vitézy Dávid a hivatalos eredmények szerint 324 szavazattal kapott kevesebbet és maradt alul – már a választás éjjelén úgy nyilatkozott, hogy nem tekinti véglegesnek az eredményt, szerinte a több mint 24 500 érvénytelen szavazat miatt újra kell számolni a voksokat. Vitézy azt mondta, ha ennek eredményeként Karácsony akár csak egy szavazattal is nyer, azt el tudja fogadni, de tisztázni szeretné a helyzetet.