KezdőlapCímlapHelyreigazítás helyett rendőrt hívtak Nagy Feróra

Helyreigazítás helyett rendőrt hívtak Nagy Feróra

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Facebook-oldalára feltett történet szerint negyven éve egy újságcikk kis híján ellehetetlenítette a legendás rockbandát.

Nagy Feróék koncertjeit sorra mondták le, nem készíthettek lemezt, és az énekes útlevelét is bevonták. A Nők Lapjában megjelent írás ízlés- és erkölcsrombolónak, az ifjúságra veszélyesnek írta le a Beatricét, mely a Dobos fedőnevű ügynök jelentése szerint megszenvedte a cikket – írta a Blikk.

„ Következményeként az 1980. június 2-i debreceni, 3-i szegedi-hódmezővásárhelyi fellépésüket az ottani szervezők lemondták, mondván: nekünk nincs szükségünk punkokra” – állt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Leváltára által közzétett jelentésben, amely arra is kitért, hogy dalszövegei miatt a Beatrice elvesztheti a lemezkészítés lehetőségét.

Nagy Feró máig pontosan emlékszik a történtekre.

– Életünk egyik legkeményebb cikke volt, amit akkor Erős Ágota írt rólunk, tele volt hazugságokkal. Egy diaporáma ment a koncert előtt, amelyen szerepelt a Sex Pistols és az egyik tagjuk, Sid Vicious egy nácizmusellenes pólót hordott. Ezt bélyegezték fasisztoidnak. Be is mentem helyreigazítást követelni, de rendőrt akartak rám hívni, s kirúgtak a szerkesztőségből – emlékezett Feró, akinek az útlevelét is bevonták. – Három évig nem is volt, csak az István, a király előadás után kaptam vissza.

Indirekt/Blikk