KezdőlapCímlapHatalmas, órákig tartó csatában újabb túszokat szabadítottak ki az izraeli kommandósok

Hatalmas, órákig tartó csatában újabb túszokat szabadítottak ki az izraeli kommandósok

Iszlám agymosásra és érzelmi bántalmazásra panaszkodtak a kiszabadított izraeli túszok, akikkel Koránt olvastattak fogságuk alatt.

A fizikai nehézségek mellett iszlám agymosásra és érzelmi bántalmazásra panaszkodtak a Gázai övezetben fogva tartott, a hét végén kiszabadított izraeli túszok az őket vizsgáló orvosoknak – közölték egészségügyi források és maguk a túszok a helyi médiával, köztük a ynet izraeli hírportállal vasárnap. Az október 7-én tartott Nova zenei fesztiválról elrabolt túszok beszámolója szerint az iszlamista terroristák arra kényszerítették őket, hogy a Koránt olvassák, és az iszlám szabályait tanulják a fogságban.

A Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttábor legforgalmasabb részén, a piac közelében, két, egymástól mintegy kétszáz méterre található lakásban tartották őket – első emeleti lakásban egyedül őrizték a női túszt, Noa Argamanit, harmadik emeleti otthonban a 21 éves Almog Meir Zsan, a 27 éves Andrej Kozlov és a 40 éves Slomi Zív volt fogságban –, melyeket az izraeli túszmentő kommandósok szombaton 11 órakor, egy időben rohantak meg.

A férfi túszokat rejtő házban heves tűzharc tört ki, melyben súlyosan megsebesült, és kórházba szállítása után életét vesztette a kommandósokat vezető Arnon Zamúra. A három férfit kiszabadító jármű elakadt a menekülttábor sikátoraiban, az alagutakból előjött, és páncéltörő rakétákkal felszerelt iszlamista fegyveresek tucatjai támadtak az izraeli túszmentőkre. A légierő jelentős tűzerő bevetésével tartotta távol őket a járműtől, s ekkor palesztin források szerint több mint kilencven palesztin vesztette életét.