KezdőlapBelföldHárom héten belül lehet új köztársasági elnöke Magyarországnak

Három héten belül lehet új köztársasági elnöke Magyarországnak

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón elmondta, a kormány levonta a köztársasági elnök és a korábbi igazságügyi miniszter lemondásának politikai következményeit.

Meglehetősen szokatlan időpontban, péntek délután tartottak Kormányinfót. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány levonta a köztársasági elnök és a korábbi igazságügyi miniszter lemondásának politikai következményeit. A kormány a jövőbe tekint, alkotmány-módosítási kérelmet adott be.

A gyermekvédelmi intézmények élére történő kinevezéseknél a kritériumok sokkal szigorúbbak lesznek, mint eddig: pszichológiai alkalmasági, kiterjesztett megbízhatósági vizsgálat és környezetvizsgálat is lesz a kinevezés előtt – írta az szmo.hu.

„Remélem, három héten belül megválasztjuk az új köztársasági elnököt” – mondta Gulyás Gergely. A választás világos rend szerint történik: a lemondást el kell fogadni, ez a február 26-i ülésen várhatóan meg is történik. Ezt követően 30 napon belül lehet megválasztani az új államfőt, aki a megválasztást követő 8. napon lép hivatalba. Egy kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, biztosan nem lesz a közvetlen államfőválasztás.