2021.07.28
Szabolcs
Kezdőlap Belföld Harminc éve ment haza az utolsó szovjet katona – videó

Harminc éve ment haza az utolsó szovjet katona – videó

Napra pontosan harminc évvel ezelőtt, 1991. június 19-én délután 3-kor ért véget Magyarország 46 éven át tartó szovjet megszállása, amikor utolsó szovjet katonaként Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka civilben, diplomata útlevéllel, fekete Volga kocsijában áthajtott a záhonyi Tisza-hídon a Szovjetunió irányába.

Magyarország a második világháború vége óta várt erre a pillanatra. A megszálló katonák távozása még pár évvel korábban is szinte elképzelhetetlennek tűnt, de a Szovjetunió összeomlásával hirtelen bekövetkezett. Silov altábornagy távozásának évfordulója ma nemzeti emléknap Magyarországon, de az események 15 hónappal korábban, Moszkvában dőltek el, amikor Horn Gyula külügyminiszter aláírta a szovjetekkel a csapatkivonásról szóló megállapodást. Három fiatal ellenzéki is ott lehetett a ceremónián a birodalom fővárosában: Demszky Gábor (SZDSZ), Kósa Lajos (Fidesz) és Raffay Ernő (MDF). Mindössze két héttel jártunk a rendszerváltást követő első szabad választások előtt.

Demszky Gábor

– Emlékszem, bent voltunk a Parlamentben valamilyen tárgyalás miatt többen is az ellenzék részéről, amikor bejött Németh Miklós miniszterelnök, aki jelezte: azt akarják, hogy az ellenzéki pártok is küldjenek megfigyelőket a szovjet csapatkivonásról szóló tárgyalásra – mesélte Demszky Gábor a Blikknek. – Véletlenszerűen alakult így, hogy pont én utaztam. Talán azzal függhetett össze, hogy amikor az USA-ban voltam a Soros-alapítvánnyal, írtam néhány külpolitikai szöveget, amelyben foglalkoztam az orosz nyitással.

A három fiatal ellenzéki valószerűtlen helyzetben találta magát. Generációk buktak el előttük, akiknek még véráldozat árán sem sikerült kivívni a magyar függetlenséget; erre ők ott találták magukat Moszkvában azon a tárgyaláson, amelyen a végleges szovjet csapatkivonásokról döntöttek. Ennek végső határidejét 1991. június 30-ában határozták meg. Attól tartottak, az eddig hátralévő 15 hónap túl hosszú idő, és ha azalatt rosszra fordulnak a dolgok a Szovjetunióban, akkor végül mégsem sikerül majd megszabadulni a „baráti” katonáktól. Végül minden simán ment, utolsó szovjet katonaként Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka civilben, diplomata útlevéllel, fekete Volga kocsijában áthajtott a záhonyi Tisza-hídon a Szovjetunió irányába.

Indirekt/Blikk