2023.09.28
Vencel
Kezdőlap Belföld Ha az emberiség védett lesz, állatokra támad a koronavírus

Ha az emberiség védett lesz, állatokra támad a koronavírus

Állatok számára kifejlesztett, Covid-19 elleni vakcinát jegyeztek be Oroszországban – közölte szerdán az orosz agrárfelügyelet. Az állatok oltásáról nem korai gondoskodni, mert szakértők szerint ők a vírus következő célpontjai.

A hatóság szerint a Carnivac-Cov elnevezésű oltóanyag az első, új koronavírus-fertőzés elleni állatvakcina a világon. A szer, amelyet az orosz Szövetségi Állategészségvédelmi Központ szakemberei fejlesztettek ki, októberben elkezdett klinikai tesztelése során mellékhatást nem okozott. Kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták, és ártalmatlannak bizonyult. A beoltott állatoknál erős immunogén aktivitást okozott, és az esetek 100 százalékában kifejlődtek bennük a koronavírus elleni antitestek. A kutatások jelenlegi állása szerint a vakcina legkevesebb fél évig hatékony. Az oltóanyag tömeggyártása áprilisban indulhat be.

A Covid-19 elleni első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t kifejlesztő kutatóintézet igazgatója, Alekszandr Gincburg egy interjúban elmondta, amikor egy év alatt eljutunk odáig, hogy jó vakcinákkal megóvjuk az emberiséget, abban a pillanatban meg fognak fertőződni a háziállatok.

MTI/Indirekt