KezdőlapCímlapGyerekek halnak éhen a Gázai övezetben – Miért nem köt már tűzszünetet...

Gyerekek halnak éhen a Gázai övezetben – Miért nem köt már tűzszünetet Izrael és a Hamász?

Ami Rafahban történik, katasztrófa a gyerekek számára, rengetegen szenvednek akut alultápláltságban.

Alultápláltság miatt halnak meg gyerekek a Gázai övezetben a harcok miatt, olyan mértékig fokozódott az éhínség – írja a Guardian. Rafahot hónapok óta támadják az izraeli csapatok, és a segélyszállítmányok is elakadtak ezen a részen. A lap egy Fayiz Abu Ataya nevű gyermekről ír, aki héthónapos korában halt meg a déli határvárosban az embertelen körülmények és az éhezés miatt. Az erről szóló hír megrázta a nemzetközi sajtót.

A Guardian szerint Gázában legalább harminc, alultápláltságban szenvedő gyerek halálát regisztráltak, de szinte mindannyian északon haltak meg, ahol az utóbbi időkig a legdurvább volt az élelmiszer- és orvosi ellátás hiánya, és ahol több területen is éhínség pusztít.

„A Rafahban kialakult helyzet katasztrófa a gyerekek számára”, mondta el Jonathan Crickx, az Unicef palesztinai kommunikációs vezetője. „Ha az élelmet, különösen az alultáplált gyerekek kezelésére használt élelmet nem lehet kiosztani, akkor több mint háromezer, akut alultápláltságban szenvedő gyerek gyógyulása megszakad.”

Az ENSZ friss adatai szerint a Gázába küldött humanitárius segélyszállítmányok összességében kétharmadával csökkentek a rafahi hadművelet május 7-i kezdete óta. Ami bejut, annak a nagy részét az új átkelőkön keresztül északra szállítják – ez azt jelenti, hogy az ottani válság ugyan enyhült, de a déli területeken romlott a helyzet.

Indirekt/hvg.hu