KezdőlapCímlapGyenge főpróba az Eb-re – Oda a magyar válogatott veretlensége, de Rossi...

Gyenge főpróba az Eb-re – Oda a magyar válogatott veretlensége, de Rossi mégsem elégedetlen

Az Európa-bajnokság jövő heti rajtjára készülő magyar labdarúgó-válogatott hosszabbításban kapott góllal 2-1-es vereséget szenvedett az ír csapat vendégeként a Dublinban rendezett keddi barátságos mérkőzésen.

A 14 találkozó óta veretlen magyar válogatott az utolsó simításokat végzi élesben a jövő pénteken rajtoló Európa-bajnokság előtt, és a játékosok egyik nagy célja az volt, hogy megőrizzék a veretlenségüket az írek elleni barátságos mérkőzésen.

Nos, ez utóbbi nem sikerült, ugyanis a 15. meccsen már kikapott Rossi csapata. A kezdést követően nem kellett sokat várni az első magyar helyzetre, , sőt, a magyarok végig többet birtokolták a labdát, de általában csak mezőnyben járatták azt. A hazaiak támadójátéka a 36. percig semmiféle veszélyt nem jelentett Gulácsi kapujára, viszont akkor az első kísérletükből betaláltak, mert a magyar védelem teljesen szabadon hagyta Idahot. Ám ekkor még jött Lang, és a második, címeresmezben elért góljával hamar egyenlített.

A folytatásra mindkét szövetségi kapitány kettős cserével frissítette a csapatát, a játék képe azonban nem változott: a magyarok akarata érvényesült, az írek csak elvétve tudtak támadást vezetni. Igaz, senki sem szállhatott vitába Hajdú B. Istvánnal, aki szerint egyik csapat sem tett szinte semmit azért, hogy nyerjen ezen a találkozón.

Dublin, 2024. június 4. Sallai Roland (j) és az ír Dara O’Shea az Írország – Magyarország barátságos labdarúgó mérkõzésen a dublini Aviva Stadionban 2024. június 4-én. MTI/Illyés Tibor

Amikor már úgy tűnt, a nemzeti együttesnek ugyanúgy meg kell elégednie a döntetlennel, mint a három évvel ezelőtti Eb-felkészülés alkalmával, akkor jött a keserű pirula. A hazaiak egy elrontott vendégszögletet követően végigrohantak a pályán és eldöntötték a meccset, így magyarok váratlan vereséget szenvedtek az ír fővárosban. Ez a játék bizony kevés lehet az Európa-bajnokságon.

Marco Rossi szövetségi kapitány az Írország vendégeként kedden elszenvedett 2-1-es vereség ellenére elégedett volt a magyar labdarúgó-válogatott játékosainak hozzáállásával a dublini barátságos mérkőzésen.

„Az eredménnyel nem lehetek elégedett, de a döntetlennel sem lettünk volna azok, mert sok lehetőségünk volt. Nem érdemeltünk vereséget, Írországnak mindössze két helyzete volt, de mindkettőből gólt szerzett” – mondta a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető, aki szerint mindkét bekapott gólt hiba előzte meg, melyekből tanulni kell.

Rossi hozzátette, hiba és hiba között is van különbség, az elsőnél elcsúszott a védekezés, a másodikról pedig úgy vélekedett, a hosszabbításban saját szögletből nem lehet ilyen gólt kapni, mert ha nem lehet győzni, akkor inkább el kell fogadni a döntetlent, minthogy vereség legyen a vége.

„Hiába volt 14 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatunk, tudtuk, hogy nem vagyunk sem Anglia, sem Németország, éppen ezért ez a jó széria nem jelentett nyomást a csapaton. Ma semmi komoly nem történt, mert az együttes hozzáállása megfelelő volt. A futballban természetesen az eredmény a legfontosabb, de ez a meccs akár fordítva is alakulhatott volna, akkor pedig teljesen más arcok fogadtak volna” – mondta Rossi.

Véleménye szerint összességében sok apróság járult hozzá, hogy végül 2022 szeptembere után ismét kikapott a válogatott. Ilyennek nevezte, hogy fizikális problémája volt Nego Loicnak, Lang Ádámnak és Dárdai Mártonnak is, ráadásul utóbbit már nem tudta lecserélni, mert addigra mind a hat lehetőségét kihasználta. A csapatkapitány Szoboszlai Dominik teljesítményét közepesnek értékelte Rossi, aki szerint a Liverpool klasszisa csinált jó dolgokat, de voltak hibás passzai, ami vele is előfordul.
„Eldöntöttem a kapusposztot, de majd az első Eb-meccsen megtudja mindenki. Ami fontos, hogy ebben a pozícióban mindenképpen biztonságban vagyunk” – válaszolt Rossi azok után, hogy az első félidőben Gulácsi Péter, a másodikban Dibusz Dénes védett.

Ha hiszünk a színházi mondásban, akkor reménykedhetünk, hogy a gyenge főpróbát majd egy ragyogó premier fog követni.

Eb-felkészülési mérkőzés

Írország-Magyarország 2-1 (1-1)

Dublin, Aviva Stadion, 29 424 néző, v.: Luis Godinho (portugál)

Írország: Kelleher – Coleman, Duffy (Scales, a szünetben), O’Shea – Doherty (O’Brien, a szünetben), Cullen (Knight, 79.), Smallbone, Brady (O’Dowda, 62.) – Azaz (Parrott, 62.), Idah (Obafemi, 71.), Szmodics.

Magyarország: Gulácsi (Dibusz, a szünetben) – Lang (Balogh, 73.), Orbán, Dárdai – Nego (Botka, a szünetben), Schäfer (Styles, 71.), Nagy Á., Kerkez (Nagy Zs., 71.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. (Kleinheisler, 61.)

Gólszerzők: Idah (36.), Parrott (92.), illetve Lang (40.)