KezdőlapBelföldGyászhír! Meghalt az Oscar-díjas magyar filmes

Gyászhír! Meghalt az Oscar-díjas magyar filmes

Major Imre 2014-ben kapott technikai Oscar-díjat, olyan filmekhez használták fel szoftverét, mint az Avatar vagy a Harry Potter.

Újabb veszteség érte az országot, ugyanis Szurdi Miklós halála után újabb magyar filmes halt meg váratlanul. A hajdúböszörményi programozó, Major Imre az információk szerint hosszú betegség után halt meg 48 éves korában, február 5-én, végső búcsút február 16-án, pénteken vesznek tőle a hajdúböszörményi köztemetőben. 

Major korábban munkatársával, Kőhegyi Csabával fejlesztette ki a Mudbox nevű, háromdimenziós modellező szoftvert, melyet Oscar-díjjal jutalmaztak 2014-ben, és olyan filmekhez használták fel, mint az Avatar, a Pi élete és a Harry Potter-filmek. 

A programot otthon, saját számítógépükön fejlesztették, ami egyfajta szobrászprogramként működik, ugyanis a filmeken dolgozó grafikusok ennek segítségével könnyebben meg tudnak formálni filmekben szereplő nem valós lényeket. Az Oscar-díjat olyan mérnöki, tudományos vagy technológiai teljesítményekért ítélik oda, amelyek jelentős hatást gyakoroltak a filmipar fejlődésére – írja a Ripost.