2021.07.28
Szabolcs
Kezdőlap Címlap Gyász: elhunyt a Superman-filmek sztárja

Gyász: elhunyt a Superman-filmek sztárja

A múlt héten 83 éves korában meghalt a Superman-filmek sztárja. Ned Beatty, a hetvenes évek egyik legkedveltebb hollywoodi karakterszínésze több mint 160 filmben bukkant fel pályafutása során.

83 esztendős korában elhunyt az Oscar-jelölt amerikai karakterszínész, Ned Beatty. A művész természetes okokból hunyt el Los Angeles-i otthonában. Beatty a hetvenes dekád egyik legfelkapottabb amerikai karakterszínésze volt, hosszú és izgalmas karriert tudhatott maga mögött, ráadásul egyaránt felterjesztették Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjra is. Emlékezetes alakítást nyújtott Sidney Lumet Hálózat című 1976-os filmklasszikusában, de ugyanennyire meggyőző volt az első (1978) és a második Superman-filmben (1980) mint a főgonosz, a Gene Hackman által alakított Lex Luthor bérence.

Több alkalommal is együtt játszott a világhírű amerikai komikussal, Richard Pryorral: először a Száguldás gyilkosságokkal (1976) című thrillerkomédiában, majd A kis terrorista és a játékszerben (1980). Legnagyobb sikerei kétségkívül a hetvenes évekhez fűződnek: 1972-ben John Boorman Gyilkos túrájában, 1976-ban Az elnök embereiben láthattuk. Az utóbbi évtizedekben is aktív volt: felbukkant a Charlie Wilson háborújában (2007), valamint a Toy Story 3 (2010) és a Rango (2011) című animációs filmekhez pedig a hangját kölcsönözte – írta a Femcafé.